Jumlah pengunjung setakat ini .

Google+ Followers

Sokongan korang amat , amat , amatttttt dihargai .... ummmmuuuah!

October 25, 2012

Tolong Lah.....Cukup Lah .....

Fuh...tajuk en3 kali ni mcm kronik sangat bunyik nye...ha ha ha 

Assalamualaikum kengkawan...hari ni aku rasa mcm nk meluahkan perasaan yang dah lama berbuku kat dalam hati ni....tapi sebelum tu...mcm biasalah ye...nak mintak mahap dulu klu ada yang akan terasa dgn isi kandungan blog merapu aku ni...

Healthy Image Diet Formula? London Weight Management ? Slimberry ? Sendayu Tinggi ? Pil Binari ? Herbalife ? Alpha Lipid ?

Hah ...apa lagi?

Kelas Aerobik ? Cd poco - poco ? Puasa ? Diet ? Makan buah - buahan ? X Makan malam?

Hah...apa lagi...?

Banyak pulak soalan nye ye...hmmmmm...

Aku sure korang kenal bebenor dengan nama2 produk yg aku list kan kat atas kan... apa lagi...produk2 dan cara untuk mengecutkan badan lah...

Aku x marah kalau kawan2 aku kat luar sana nk mencari rezeki dengan menjual produk2 ni...tapi masalahnya...

aku pelik dengan golongan orang2 yg menjual produk2 ni...kadang2 pengetahuan diorang ni mengalahkan doktor pulak...paling aku x tahan tu ada pulak yg berani gerenti produk diorng tu selamat untuk semua orang...tapi bila aku tnya mana pelekat hologram atau cop KKM...masing2 mulalah bagi alasan..kononnya produk diorng tu bukan ubatlah , produk belum established lah...

Ada satu alasan yang paling aku nak gelak ..." Ubat ni belum meluas lagi kat pasaran...tu yang tengah cari org badan besar mcm awak ni...untuk jadi testimoni..."

What?....
Apa ingat kitorang yg "comel" ni orang utan ke nak jadi bahan eksperimen? Kalau betul kurus ok jugak...tapi klu mampus mcmne?

Ikhlas dari hati aku katakan...aku dh TAK BERMINAT nak cuba produk2 ni....

klu korang mengikuti blog perkembangan blog merapu ni mesti korang dh sedia maklum yang aku dh didedahkan dengan benda2 mcm ni sejak aku berumur 10 thn lagi...

sebabnya.....
aku lebih rela berbadan macam ni asalkan kesihatan aku terpelihara dari menanggung seksa ....SEKSA?

hanya orang yang pernah mengalaminya sahaja yang tau...

RM 10 punya pasal je.....


Kalau boleh aku nk sentiasa berfikiran positif pd setiap orang...tapi jauh di sudut hati pasti akan berdetik ..."don't judge the book by its cover" dan akhirnya...

cite nye camni...

mcm biasa aku tolong hubby kipas sate..tokey kedai ni pempuan...pakaiannya melambangkan dia ni orng alim...
Masa aku baru nk buka khemah pun siap pesan baca ayat 2 suci untuk mengelak gangguan dan dengki khianat...

Mula2 aku tengok dia mmg peramah , agak selesa bekerja kat situ..sempat jugaklah aku beli lauk kat kedai dia...3 jenis lauk , udang , ayam dan ikan ...hanya 10 ringggit...

keesokkannya...

mcm biasa perniagaan pun bermula...customer mula dtg...tapi yg sorang ni bayar dengan duit" besar"...hubby pergi ke kaunter untuk menukar duit...tiba2..

tokey kedai : sewa semalam belum bayar kan?
hubby : ha? belum bayar...dah la kak...shima ckp dengan saya dia dah bayar
tokey kedai : mana ada...semalam bayar duit lauk je...
hubby : nanti jap saya g tanya dia.

dengan muka x puas hati...

hubby : ibu , semalam ibu dh bayar ke belum duit sewa?
aku: dah..kan ibu dh cite kat abah semalam..
hubby : habis tu nape akak ckp kita belum bayar duit sewa?
aku : dah bayar lah....dia lupa kot...nanti ibu g jumpa dia..

aku pergi ke dalam kedai berjumpa dengan tokey kedai yang bertudung labuh.....dah x der senyuman manis dah...yang aku nampak hanya muka yang mencuka...mcm baru tertelan pokok asam jawa...

aku : kak , duit sewa semalam kan saya dh bayar..
tokey : mana ada?..klu dah bayar mesti akak ingat...! ( suaranya agak meninggi ....aku ketap bibir...)

aku : kan saya dah bayar sebelum balik semalam...( nada suara aku masih lembut lagi...)
tokey : semalam kau cuma bayar duit lauk je...10 ringgit...duit sewa kau x bayar lagi kau terus balik...

tangan aku dh mula menggigil...bukan sejuk tapi dah mula rasa nk ramas2 mulut dia yang x der insuran tu...

aku: cuba akak ingat balik , kan saya bayar sekali dengan duit lauk...masa tu.... ( aku x sempat nk habis explain )
tokey : dah la..dh bayar dah la..awak nak tipu ke x itu urusan awak ngn Allah...saya nk cari rezeki yang halal...dh...g bakar sate awak tu...

tokey kedai tu bangun dari kerusi kaunter dan terus berlalu tanpa memandang aku...

aku menuju ke arah hubby...

aku: abah, panggil budak yg tengah jaga lauk tu...dia yang pulangkan baki duit ibu semalam...
hubby: iwan..meh kejap...

iwan ( pembantu kedai )

hubby: iwan..semalam sblm tutup kedai..ada x iwan bagi kat akak shima baki duit singgit..

iwan mengerutkan keningnya...cuba nk mengingat balik...

iwan: ada..nape bang?
hubby : ha...kau dengar ni...semalam kak shima beli lauk...harga 10 ringgit...dia bayar kat kau kan..
iwan: ha'ah...( sambil mengangguk laju )
hubby: ok..pastu...tokey tanya berapa harga sate yg anak dia beli...harga sate tu 6 ringgit...tapi kak shima kau ckp kat tokey...x payah bayar...kak shima top up lagi 4 ringgit utk bayar duit sewa kedai...tapi kak shima hulur duit 5 ringgit sebab x der duit kecik...pastu tokey bagi duit tu kat kau dan srh pulangkan baki lagi singgit...betul  x? ( panjang betul explanation laki aku....si iwan ni pulak x henti angguk2 kepalanya...dalam hati aku ni..."YA Allah....bantulah kami...)

tiba- tiba...

iwan : ha...betullah...itu kan duit sewa smlm...tokey pun ckp...baki duit tu utk duit sewa
hubby: okey...kau g explain balik kat tokey kau...abang malas nk gaduh2..tapi klu dia masih x ngaku abg boleh bayar...

tokey : ( menjerit dari dalam kedai...) iwan!...apa benda yg kau sembang tu...dh x der keje ke?

kelakuan tokey tu mmg amat berbeza dari hari sebelumnya...huh...10 ringgit punya pasal jek?

aku perhatikan je iwan tu bagi penjelasan pada tokey kedai...nampak dah kekenduran pada wajah dia yng marah tadi...tapi dia dh x dtg pada kitorang..terus naik ke tingkat atas kedai...iwan datang balik kat kitorang...

"kak, saya dh cite dah..dia x ckp apa pun...dia ckp yelah je..."

sehingga kedai ditutup...kitorang x nmpk pun kelibat dia...

October 21, 2012

AlAhAi QiRa.....

2 minggu ni anak aku yg sorang bnyak betul karenah nya...

kadang2 gelagat dia mencuit hati aku...kadang2 perangainya boleh buat aku urut dada....sapa dia?


Izma Nurul Syaqira....

kat atas tu gambar dia masa kecik2..

anak aku yg sorang ni mmg agresif sikit orangnya...tapi dia agak pendiam...antara 3 orang anak2 aku, dia ni lah masa kecik2 bnyak kali jatuh...masih aku ingat lagi...masa umur dia 5 bulan aku pernah refer dia ke specialist sbb dlm masa sehari sampai 3 kali dia jatuh katil sampai berdarah hidung....tapi....Alhamdulillah...doktor kata...."she's ok"




 
hmmmm .....itu cite dia masa kecik....skrg ni dh 5 thn umur si Jepun aku...

dia ni ada satu peel yg aku kurang gemar....dia suka menangis atau dlm bahasa kasarnya "melalak" klu dia berkehendakkan sesuatu....mcm lah org lain boleh fhm "bahasa lalak" dia tu...

nak dijadikan cite... satu mlm lepas aku balik dari berniaga , lepas aku jemput 3 Izma aku ni kat umah pengasuh...x semena2 dia bantai melalak...mcm orng kena rotan gamaknya...bila aku tnya dia x mau jawab...

mula2 aku tnya dgn nada yg lembut...eh! makin kuat pulak volume nya...jam kat dinding dah pukul 1 pagi..bimbang mengganggu jiran2 dgn suara dia...hubby bawak dia masuk bilik...tapi raungannya masih belum reda...

aku pun malas dh nk pujuk...terus capai tuala dan masuk bilik air...baru je nk bersiram...tiba2 pintu bilik air tu ditendang kuat dari luar....amboi....sudah lebih betul si Jepun...sambil melalak dia tendang2 pintu bilik air tu...


aku sarung semula baju , dan keluar dari bilik air...tahap kesabaran dh makin nipis..

aku : Qira nak apa ni..dh malam ni...bising lah..

dia masih meraung lagi....kali ni habis semua bantal di balingnya...aku ketap bibir....

" Kau ni ibu tnya elok kau x mo jawab...pukul pun tidak , kau bantai meraung ye...ko tunggu kejap..."

Aku dh hilang sabar..plus dgn badan yang penat...aku rentap tali pinggang hubby yang tergantung kat belakang pintu bilik...

"Kau nak ni?"

Terpandang je benda yang aku genggam tu serta- merta volume Jepun menurun...tapi masih teresak-esak lagi...

" Kau nak apa ?"

Dengan suara yang tersekat-sekat...." Qira nak makan roti..."

Hadoi....roti punya pasal pun dia blh bantai melalak!!!! Korang rasa apa yang jadi lepas tu?



October 07, 2012

AtUk , WaN & CuCuS.........

Sedar x sedar dh 2 minggu aku "mengipas"...jual sate lah...
X sangka ...bidang perniagaan makanan yang aku ceburi selama lebih setahun ni banyak betul cabangnya...Aku makin minat pulak dengan bisnes ni..Lagipun kerja2 mengipas pun x lah penat sangat....Skrg aku dan hubby sedang merancang utk bukak lagi satu stall sate ....Insya Allah...semuanya masih di peringkat perancangan lagi...
sorilah ...kualiti gambar kurang memuaskan...cilok dari fb ...hi hi
.
Alhamdulillah...aku mendapat sokongan penuh dari ahli keluarga dan juga sahabat2 rapat....especially restu dari mak dan ayah....

Sebut pasal diorang ni....
Hari Jumaat lepas mak ngn ayah turun JB....diorang mmg suka berjalan2....kebetulan pulak Sabtu lepas aku nk g mencuba nasib di GP JORAN , Tjg Leman.....Ops!..bukan nk masuk pertandingan memancing tau....nk g berniaga kat sana lah...hi hi...

Anak2 aku ni pulak ..... bila di maklumkan yang atuk ngn wan diorang nak datang....mulalah excited.....sampai pukul 1 pagi pun sanggup tunggu...lebih2 lagi anak aku yg sulung tu....dia mmg manja dgn atuk...almaklumlah....dia ni mmg rapat dgn atuk....jepun pulak dgn wan...si adik pulak.....dua2 pun dia belasah je....ha ha ha


Keesokkannya bergerak lah kitorang ke Tanjung Leman...tapi nasib x menyebelahi aku....x dpt berniaga kat sana...so kitorang berpatah balik ke Jason Bay......apalagi....aktiviti utk anak2 lah pulak...main air....

Ada satu perkara atau habit yang selalunya mak aku kurang suka mengenai ayah aku ni aka atuk din....dia ni suka buat planning last minute...atau dlm bahasa mak aku..." tak menyempat - nyempat"...

sebabnya...

Mak x sempat nk menyiapkan persalinan cucu- cucunya.....sementelah lagi aku dan hubby dah bergerak keluar rumah lebih awal.....( kami pergi dengan kenderaan berasingan)plus dgn kain baju yg berlambak x berlipat..menyukarkan lagi wan diorng nk mencari baju2 cucu2 nya...

Akhirnya....anak2 aku mandi bogel!!!!!...ha ha ha ....

Ops!!!! cuma yg kecik je telanjang bulat...kakak dan jepun masih berseluar...tapi mcm ne diorang nk salin baju ye....baju ganti x bawak pulak tu...?

hmmmmm.....seluar2 basah diorang aku gantung kat dalam van....diorang ber3 cuma pakai baju je...tanpa seluar....ha ha ha ...maka selepas 2 jam makan angin di  Jason Bay...kami pun bergerak balik ke Bandar Seri Alam dalam keadaan anak2 aku.....boleng......alahai....nasib lah anak2 ye.....

Hari ni....pagi2 lagi wan ngn atuk dh bersiap2 nk pulang ke Bahau..

Satu perkara biasa yang akan terjadi bila diorang nak balik..anak2 aku mesti merengek2 nak ikut jugak....kalau dulu2 cuma kakak dan Jepun je yang mengendeng atuk dan wan diorang...tapi kali ni si kecik tu pun dah pandai....

Dan seperti lazimnya...atuk diorang akan "upah" diorang round satu Vista dulu...baru diorang senyum...hmmmm...senyum dalam sebak....pastu wan pulak akan bagi setiap sorang " duit jajan"...haaaaa....barulah lebar sket senyum tu....itu pun  airmata dah bergenang je kat mata masing2...hi hi

He he he ....sorilah ye anak2....abah x bagi green light lagi....tunggu cuti skolah nnt baru blh ikut atuk ngn wan g holiday ye...tapi adik....masih belum mendapat keizinan dari abah lah sayang...alasan abah...kena tunggu adik besar mcm Qira baru boleh ikut atuk...ha ha ha ...kesian anak ibu ...

BLOG WALKING TIME!!!!!!!

Hari ni mood nk update blog suam2 kuku je...so juz blogwalking kat blog kengkawan dan sedara mara...tetiba penerokaan terhenti kat blog bespren aku yg dekat tapi jauh ni ha...
ummi Lind

 LIND JOHARI

Aku senyum2 sendiri baca entry dia....hmmmm....dulu aku pun camtu gak....dan sekarang pun sama cuma caranya dh berbeza...klu dulu askar2 aku ni diajar dgn cara yg paling berhemah, sopan santun...

Aku akui masa diorng ni kecik2...agak senang sket nk training diorng dlm hal mengemas barang menan , tapi bila dh makin membesar....hmmmm..bila suruh mengemas...masing2 surh org ni , yg adik tuduh kakak yg sepah , jepun tuduh adik yg buat semak...sudahnya riuh satu umah...

Sejak aku dh menceburi bidang perniagaan , hal kemas mengemas rumah ni dilakukan seminggu sekali ....hmmm itu pun klu rajin....sbbnya....bila aku mengemas area luar....3 Izma ni akan buat projek kat dlm...begitulah sebaliknya...dan aku ni pulak bukannya jenis penyabar....

Tapi bila mata dah mula x tahan tengok umah yg dh mcm dilanggar garuda...memang akan aku kerahkan semua askar3 aku tu...klu ckp baik2 x nak bagi kerjasama jugak...the final solution is.....
 Benda alah ni akan sentiasa berada kat tgn aku . Tapi benda alah ni jarang landing kat badan diorng...saja nak buat gertak je...hi hi....klu ikutkan x payah pun nk guna hanger ni...diorng tngok saiz badan aku pun diorang dh seram utk mengingkari arahan...ha ha ha

Tapi apa pun cara yg aku buat , aku akan pastikan ketiga3 mereka melakukan kerja yg tidak melebihi batas tenaga diorang...sapa x syg anak kan?......ngilu kesan c'zer kat perut ni sentiasa terasa lagi tau...

Buat anak2 ibu  Izma Nurul Syafiqa (kakak ) , Izma Nurul Syaqira ( Qira ) , Izma Nor Syahir ( Boboiboy ) ...ibu sayang kalian.....buktinya.....tiap2 malam sebelum tdo kita semua akan say sorry , peluk , cium dan say I LOVE YOU ...kan kan kan.....hi hi hi



September 23, 2012

jom merapu....

Masya Allah !!!!..

3 bulan aku biarkan blog ni x berjenguk.....kesian....
Padahal bukannye sibuk mana pun , tapi mood nk mengetuk keyboard x marilah...
Ntah mcmana pagi2 buta ni tergerak lak hati aku nk mengetuk2 sambil melayan mata yg x ngantuk...

Assalamualaikum kengkawan...apa cite yg aku nk share ngn korang eh....

X tau lah nk start yang mana dulu...3 bulan...berlambak cite yg blh nk share...hi hi

Raya...

Tahun ni family aku cuti raya sakan betul...2 minggu!!!...Seminggu di kampung hubby, seminggu di kampung aku...mmg best.. sambutan raya thn ni agak berlain dari thn2 sudah...

Di Terengganu...
Raya thn ni amat bermakna coz aku berjaya memujuk mak mertua utk melakukan pemeriksaan kesihatan dan rawatan utk penyakit dia..( peranakan terkeluar )...bukan nk mendabik dada tapi x sangka plak skill kaunselor masih ada sket2...hi hi cewah... itu pun dgn bantuan my mom yg bagi jalan camne nk pujuk dia...Almaklumlah...warga emas ni...mcm2 yg  dia fikir bila kita sebut pasal hospital....apa2 pun mak ganu dh selamat menjalani rawatan...( pakai cincin)...Alhamdulillah...Semoga kesihatan dia akan pulih kembali dan memudahkan dia utk menjalani aktiviti harian...

Thn ni adik ipar sambut kepulangan kami dari perantauan dgn deretan pelita buluh hasil kerja tangannya sndiri.. ..pastu 3 mlm berturut2 dia menemankan anak2 aku main bunga api...happening betul...maklumlah...orang bandar balik kampung...sampai lembu pun disangka anjing !!!...aduhai anak2 aku...

Di Bahau...
2 hari sebelum hari raya...kami balik ke Bahau dulu...yg best nya tahun nie..hubby bakar lemang...klu thn2 sudah dia jadi pebantu ayah je...tapi thn ni hampir 90% kerja - kerja menghasilkan lemang dia  yg usahakan...

Sementelah lagi ayah baru pulih ....jadi mmg x benarkan dia buat kerja2 berat..

Cerita pasal ayah pulak.....

  2 minggu sebelum puasa ayah dimasukkan ke hospital...Jangkitan paru-paru...Setelah puas dipujuk oleh adik2 ...akhirnya ayah mengalah jugak...dia warded di Hospital Bahau selama 5 hari...Kalau sebelum ni dia jadi doktor sendiri...telan ubat tu, try ubat ni...sapu ubat tu, gosok ubat ni...kononnya  x payah nk srh doktor check...ubat kat farmasi tu sama je ....akhirnya gara2 menelan 1/2 botol Breacol...kereta yang dipandu nyaris2 terbabas...Nauzubillah....syukur ayah dan mak tak apa2....

Tapi ada hikmah nya juga kejadian yang menimpa ayah...kami adik- beradik berkumpul kembali dan semoga semuanya akan seperti sedia kala ...Insya Allah....


Hero Tunggal Atuk Din Tawennnnnnnnnnn!!!!!!!

Lepas seminggu beraya di ganu...Aku dan family beraya pulak kat  Bahau...sebenarnya bukan beraya pun...tapi kitorang rewang lebih awal utk membantu mak ngan ayah utk preparation majlis kawen adik lelaki tunggal aku...Yelah...aku kan berniaga...x payah nak apply cuti...adik- beradik yg lain kena apply cuti baru blh balik...termasuk lah pengantin...ha ha ha ..

Aku seronok sangat sbb kali ni aku dpt menyumbangkan tenaga dari mula hingga lah majlis berakhir....walaupun x seberapa...at least dpt meringankan beban mak ngn ayah...

Yang paling happening...my lovely hubby telah dilantik menjadi pengepit...ops silap!...pengapit adik aku....ha ha ha .....ni semua gara2 x der sapa yg nk jadi pengapit pengantin ....lepas puas main "tarik tali"...nak x nak terpaksalah hubby bersetuju.....maka secara x sengaja nya hubby terpaksalah shopping 2 helai lagi baju melayu....nasib baik bonda sponsor...hi hi...thanx mom...

Bulan posa yg lepas juga anak2 dara aku puasa cukup sebulan...Alhamdulillah...tahniah kakak dan qira.....ibu bangga dgn kalian....:)

ok....aku stop dulu kat cni ye....sorilah bukan x nk upload gambar...tapi masa dan line x mengizinkan...klu korang rajin....jenguk2 lah kat fb aku...kat situ banyak gambar kawen adik aku....hi hi...jangan marah ha....babai.....


June 18, 2012

Bila Suami Ku Naik HAngin!!!

Fuh!!!! Penat betul hari ni...dh lama benor rasanye x mengemas umah ala2 nk sambut raya posa...ki ki ki...

Kononnya nk slow and steady berkemas sementelah anak2 dara dah g skolah , hubby kuar bekerja dan si kecik tengah tidur...

Tapi ... x sampai 15 minit...
Aku baru je nk mengalih kabinet tv , tiba2 muncul si kecik tu dgn botol susu kat tangan..." Ibu buat apa  tu?"
Dia dh mula bertanya sambil tangan dah mula main habuk2 kat belakang kabinet tv..." Adik jangan lah kacau ibu.."..Aku dukung dia duduk kat atas sofa....Tapi dia turun balik..." Adik nk tolong ibu lah"...

Hmmmm...malas aku nk layan ...gasak lah kau nak oiiii...

Tepat pukul 2 hubby pulak balik....

" Amboi...rajin nye berkemas , tak dokrok tubuh ke ( x penat ke?) hubby tanya dengan loghat terengganu nya... Aku senyum je..." Ni tolong ibu handle budak kecik ni, ibu kemas dia tolong sepahkan"...Aku memuncung kan mulut ke arah budak kecik yang tengah leka mengeluarkan gambar2 dalam album...

Sejam kemudian , selesai ruang tamu..aku ke dapur pulak....mengerjakan dapur yang berminyak2...

Sekali sekala aku perhatikan Syahir yang tgh leka bermain dengan Y-pad yang baru dibeli oleh hubby...Dan hubby pulak tgh leka mengadap komputer....

Tengah aku khusyuk basuh pinggan ....

"HEI EKAU NI, HABIS DI KOLOKAIKAN BARANG2 DEN NI HA!!!!"

Aku menjenguk ke ruang tamu...hubby tengah mengutip gambar2 yang bersepah dilantai...

Dia memandang aku , tapi x semena2 aku gelak besar...

"Nape ibu gelak?" hubby bertanya..

" TAK SANGKA EH...BILA ORANG TERENGGANU MARAH DIA BOLEH BERTUKAR CAKAP NEGERI SEMBILAN!!! HA HA HA "


June 08, 2012

Syahir Mencarut ??????!!!!!!!!


Dua minggu sempena cuti skolah ni , anak bongsu aku , aka Izma Nor Syahir tinggal sorang2..Sebab, kakak2nya bercuti bersama atuk dan wan kat Negeri Sembilan...

Makanya selama 2 minggu ni lah aku dan hubby melayan kebosanan adik berseorangan di rumah..Hmmm..malaslah nk panjang cite..meh aku cite terus apa yang berlaku 2 hari lepas,

Lokasi : Depan televisyen
Waktu : 8.40 Malam , ketika iklan ( TV3 )

Masa tu aku tgh sibuk mengupas kentang , hubby leka mengadap komputer..dan adik melayan iklan di TV3...dan bila habis je iklan kat TV tu , dia bangun dan menuju ke dapur , ambil air dari peti sejuk.Selesai minum, dia mula nak mengacau aku...

Aku : Adik g lah tengok TV tu..ibu nak buat keje...
Adik: Ibu jom lah teman adik..
Aku : Sikit je lagi sayang...
Adik: Ala...meh la..

Dia mula merengek..aku mohon pertolongan dari hubby

Hubby: Adik , pagi tadi adik tengok cite apa?

Hubby mula ajak Adik berbual..

" Adik nengok cite "bughit".." selamba je dia menjawab..Aku dan hubby berpandangan..

" Cite apa adik" Aku bertanya lagi...betul ke apa yang aku dengar?

" Adik tengok cite "bughit" lah ibu, " Suara dia agak tinggi sikit...

" Cite tu mcm mana?" hubby pulak bertanya..

" Alah , dia goyang2 montot ( bontot ) dia" adik menjawab tanpa memandang abahnye..

" Hah! goyang montot? " Aku memandang hubby..." Cite apa abah?"

" Entah ! Adik...cite tu macam mana...? " Hubby mohon kepastian adik..

" Dia goyang - goyang montot , pastu dia mandi kat laut.. Pastu , diolang ( diorang ) nyanyi camni.."

Adik dah mula bangun...dengan kedua belah tangan di cekak kan ke pinggang.....

" Anu tu bughit bughit...anu tu bughit bughit..." Adik menyanyi sambil menggoyang - goyang kan punggung..Lari habis pitching nye...hi hi...

Aku dan hubby masih belum dapat menangkap lagu apa yang adik nyanyikan...Selepas berkali- kali bersoal - jawab dengan adik..dengan x semena - mena...keluar satu iklan kat tv..

" Ha..tadi adik tengok cite ni lah..nengok tu dia nyanyi...anu tu bughit bughit...nengok tu , kan dia goyang dia nye montot...kan...kan..." becok mulut adik sambil jari telunjuk nye ditekan2 kat TV...

" Ha ha ha ....itu bukan bughit lah Dik oiiiiiiii!!!!!" aku dah mula gelak melambak , hubby pun join sama...

Korang nak tau anak bertuah tu tengok cite apa...hmmmm rupa- rupanya dia tengok cite ni ha...

Laaaaaaa....rupa2nya dia tengok cite Madagascar!...

Lepas tu , puas jugak lah aku membetulkan sebutan Adik....

I LIKE TO MOVE IT MOVE IT....I LIKE TO MOVE IT MOVE IT....

Dan.....

Hari ni..semasa blog ni sedang di update..sebutan adik dah semakin betul....cuma tang "MOVE IT ..MOVE IT"  tu je...masih x leh nak repair lagi...masih lagi keluar sebutan mencarut tu...hmmmmm...takpe lah dik...it takes time...hi hi...

June 05, 2012

Setahun sudah akhirnya...

1 Jun ....

 Tarikh ni adalah tarikh yang paling manis buat aku dan hubby , sebabnya...

Pada tarikh inilah pada jam 6.00 pagi 2011, kami mula bergelar penjual nasi lemak...hi hi...

Alhamdulillah pada 1 jun 2012 yang lepas genap setahun aku menjadi peniaga kecil-kecilan..
Kalau nak diimbas kembali apa yang aku alami sepanjang setahun ni memang x kan habis untuk satu post ni..Tapi cukuplah kalau aku katakan , profesion baru aku ni banyak mengajar aku dan hubby erti kesabaran dan berani menghadapi kenyataan..

Memang pada mulanya  kami seperti sudah mahu mengalah. Tapi berkat suntikan semangat dan dorongan yang kuat dari keluarga, terutamanya mak dan ayah, x lupa juga sahabat terdekat membuatkan aku dan hubby bertekad untuk meneruskan pekerjaan baru yang sudah menjadi sumber utama pendapatan kami sekarang..

Sempena Anniversary setahun bulan ni...aku saje2 lah nak mengimbas kembali beberapa kenangan  pahit dan manis yang telah aku lalui sepanjang tahun ni...hi hi ..jgn mrh ye...

~ Bulan - bulan pertama aku berniaga , aku diserang sakit kepala yang teruk..kesan daripada gaya hidup yang mula berubah , waktu tidur yang x cukup , mkn x menentu..mood pun kdg2 ok....kdg2 ko...

~ Aku dh mula rasakan persaingan yang tidak sihat , perniagaan aku mula dilanda musibah , nasi lemak basi , mee grg berulat , kaki aku sakit , sambal yang masih panas tiba2 berbuih..dan yang paling haru..hampir sebulan pelanggan aku cakap aku x berniaga...sedangkan aku elok je terpacak kat situ... Tapi semuanya kami hadapi dengan positif...Alhamdulillah gangguan2 tu dh mula berkurangan sekarang

~ Keadaan cuaca yang x menentu...Dah banyak kali gerai aku dilanda ribut , khemah terbang, makanan2 berterbangan, panas terik ,

Itu antara cabaran yang aku hadapi sepanjang tahun lepas...tapi pada tahun ni.nampaknya aura positif sudah mula menjenguk..antaranya...

~ Aku sudah mula mendapat suntikan modal dari Amanah Ikhtiar Malaysia..dan aku juga telah dilantik menjadi setiausaha persatuan ni..Secara x langsung banyak juga manfaat yang aku dapat melalui persatuan ini.

~Aku sudah mula mendapat tempahan katering dan majlis2 rasmi...Alhamdulillah...

DAN YANG PALING TERBARU!!!!!

Hubby sudah mula berjinak2 dengan perniagaan online di internet ..Dan hasilnya juga agak lumayan..Pada sesiapa yang berminat boleh la jenguk2 kat pages aku di heading blog ni...Kalau dah jenguk tu , jangan lupa buat tempahan ye... hi hi

Semoga apa yang kami usahakan akan sentiasa diredhai Allah S.W.T dan akan semakin berkembang pada tahun ini...Insya Allah....

June 03, 2012

MEI pergi LAGI.....

Assalamualaikum suma....

fuh lama betul aku x merapu kat blog ni...bukannya sibuk sgt pun..tapi mood nak memblogging x mari lah...

ok...mcm 2 cite aku nk share ngn kengkawan , tapi aku x tau nk mula yang mana dulu...baik cite aku , cite hubby , cite anak2 atau isu semasa..?

aku rasa aku cite dulu lah pasal anak2 aku ye...

13 Mei lepas besday anak kedua ku, Izma Nurul Syaqira .Genap 5 thn umur dia. Aku panggil dia Qira atau Jepun...Dia ni jenis anak yang cool je..Tapi kdg2 sifat cool dia tu buat aku geram dgn dia...Ada satu insiden yang terjadi pada dia yang terjadi pada dia masa awal2 bulan Mei haritu...

Citenye mcm ni...
Pukul 1 ptg..aku keluar umah utk beli barang2 meniaga bersama dengan jiran aku yang sama2 tolong aku berniaga. Sebelum keluar umah aku dh ingatkan hubby..

"Abah , jangan lupa jemput Qira kat sekolah pukul 3.30 nanti..ibu takut ibu lambat balik pulak.."

hubby hanya mengangguk...aku pun terus keluar umah...

Sepanjang 2 jam aku keluar beli barang2, hati aku ni rasa berdebar2 je..x tau apa sebabnye..tepat jam 3 aku mesej hubby..." Abah, tolong amik Qira , ibu banyak tempat lagi nk pergi ni..ada sikit lagi barang belum beli.." mcm tu lah lebih kurang sms yang aku bagi...tapi sms aku x berbalas...untuk menyedapkan hati aku andaikan yang hubby dh jemput si Jepun tu...

pukul 4.15 petang...ada sms masuk..
"Ibu , abah belum jemput Qira lagi...tertidur"

Ya Allah!! Buntang mata aku sebaik membaca sms hubby.. Pantas tangan aku menarik tangan jiran yang menemani aku..habis semua barang2 yang masih belum berbayar aku tinggalkan...dalam kepala dah membayangkan mcm2 yang negatif..serta - merta aku teringat kes kematian adik Dirang...Ya Allah , jauhkanlah anak ku dari musibah...Menggigil tangan aku memegang stereng kereta..Jiran aku cuba menenangkan aku..Mujur jugak jarak antara tempat aku beli barang x jauh dr tadika Qira..Masa tu aku kat Tesco..

Tak sampai 5 minit aku dh sampai di Tadika tempat Qira belajar..Tapi pintunya bertutup rapat, keadaan kat situ pun sunyi..Aku tengok pintunya sudah bermangga..Terjerit2 aku memangggil nama Qira...Tapi tiada balasan..Airmata aku dh mula nak melimpah, tapi cuba ku tahan..

" Dik, adik nampak x budak kecik pakai baju skolah biru dekat2 sini?"

Aku bertanya pada budak2 yang tengah repair motor kat sebelah tadika tu..Hanya gelengan yang dibalas.

"Tadika dh lama tutup kak"..balas yang sorang lagi..

Aku cuba mendail no.phone cikgu tadika Qira..tadi henponnya tutup...Aduh...mana Qira ni...

Aku masuk ke dlm kereta dan terus  memecut ke rumah...sampai saje di rumah...aku menjerit sekuat hati memanggil hubby....kaki aku dah terlalu lemah untuk mendaki anak tangga...hubby menjenguk  di tingkap...cool je muka dia...

Aku: Qira dah balik ke?
Hubby: x der...elleh..ada kat dalam keta kan...( dia tersengih...bikin hati panas jer...)
Aku: Mana ada!
Hubby: Tipu..mesti ada dalam keta kan..ibu dh g amik dulu kan...( masih lagi tersengih...dah menggelegak dah nih)
Aku: Abah ingat ibu main2 ke..Mana ada Qira  kat dalam keta ni...Ibu pegi skolah dia dh tutup...kalau x percaya turun sini...abah amik mudah je kan..!! ( aku dh mcm orang kena histeria , terjerit2..airmata dh mula membanjiri)

Hubby turun dan meninjau ke dalam kereta...baru lah muka dia nampak risau...dia baru nak bukak mulut aku dh sembur dia dulu...

"Kalau jadi apa2 kat Qira..." aku x dpt menghabiskan kata2..hanya sedu sedan yang keluar....

" Ibu tunggu kat umah , abah pegi cari dia" hubby terus bergerak ...

Tapi aku x boleh duduk diam aje kat situ...aku pun follow hubby..dalam kereta jiran aku x henti2 srh aku istighfar...Syahir yang duduk kat belakang cuma senyap je..mungkin itulah pertama kali dia tengok aku mcm tu...

selepas 15 minit

Dari jauh aku nampak van hubby membelok ke arah deretan kedai...Sebaik saja van hubby berhenti , aku ternampak satu susuk tubuh berpakaian biru yang cukup aku kenal , melompat turun dari van dan masuk ke dalam kedai...

Qira!...Alhamdulillah....dia x apa2....

Setelah kereta berhenti di sebelah van hubby , Qira keluar dari kedai dengan sebotol 100 plus...sambil mencengkak pinggang, dia tersenyum melihat aku...

" Apsal lambat sangat amik Qira? Sampai Qira kena duduk umah cikgu masak tau...!Kalau buat lagi macam ni Qira denda ibu banje Qira KFC seminggu!" dia membebel kat aku...Aku senyum je sambil lap airmata dan mencium pipi dia berkali2...dia cuma tersengih je....



March 07, 2012

Tanggungjawab baru

Assalamualaikum...

Hi hi hi , hari baru ada mood nak merapu kat blog ni..bukannya xder masa free , tapi mcm x der feel nk merapu coz cite nye lebih kurang sama jek...Tapi hari ni nak merapu bukan sebab cite nye x sama . Tapi ada lah 2 3 story yg aku nk share ngn korang...walaupun x best , tapi aku nk tulis jugak dan tima kasih la kat korang yg sudi baca eh...

2 3 hari ni aku risau sangat dengan perkembangan perniagaan aku y mula menurun. Jualan hampir setiap hari x habis, kecuali hari Sabtu.Mungkin sebab dah makin ramai yg menjual sarapan pagi kat dalam Vista ni..

Lepas berbincang dgn hubby , kami bercadang utk berniaga pada waktu petang sempena cuti sekolah nanti . Hubby pun ada mencadangkan aku mencari mana2 gerai yang nak buat tempahan kuih...

Ya Allah bantulah hamba Mu yang lemah ini...Banyak lagi hutang piutang yang perlu aku lunaskan....Permudahkanlah urusan kami Ya Allah....

Awal Mac yang memberangsangkan....

Awal pagi Sabtu yang lepas , aku dikejutkan dengan kehadiran seorang lelaki Cina yang agak berusia...mencari kuih Seri Muka sebanyak RM 60.00. Disebabkan jumlah yang aku jual x mencukupi , dia x jadilah nk beli baki kuih yang ada...Tapi entah macam mana mulut aku ni gatal plak g beramah mesra ngan dia...borak2 punya borak , rupa2nya Cina tu adalah salah seorang yang berjawatan tinggi di Hotel Grand Far East , Masai, Johor.

Erm...tapi kalau sekali tengok penampilannya mmg x mcm Big Boss..maybe sebab hari Sabtu kot...he he he

Dan ......
Hasil dari keramahan itu aku telah di pertanggungjawabkan untuk menyediakan sebanyak 200 biji kuih seri muka pada setiap hari Jumaat dan Sabtu...

Terima Kasih Ya Allah....

Tapi....disebabkan aku x berapa pakar buat kuih ni maka aku serahkan tanggungjawab ni pada kawan yang meletakkan kuih tu  kat gerai aku....senyum lebar akak tu....Aku? xpelah...aku dapat 2 3 ringgit duit atas angin pun cukuplah...



Rabu ......tugas baru menanti...

Korang pernah dengar tak Amanah Ikhtiar Malaysia
Kalau sapa yang nak tau pasal AIM ni.....g cari kat Google yek...hi hi hi

Hmmm...aku dh join sahabat AIM ni dah  hampir 5 bulan , dan Alhamdulillah persatuan ni banyak membantu peniaga2 kecil macam aku ni...

Dan hari ini macam biasa , setiap hari Rabu ada perjumpaan dan pembayaran..senang kata..Meeting lah ...hi hihi

Tak sangka pulak hari ni ada pembubaran AJK lama dan perlantikan AJK baru...

Dalam pada aku dok riuh2 kat belakang , tiba2 nama aku disebut oleh bekas  Timbalan Ketua Pusat...dari jauh aku menggeleng2 kepala...

Dan....tak semena2 cikgu yang mewakili pusat AIM kawasan aku tu panggil nama aku...sampai sekarang ni aku masih terngiang2 kata2 dia..

" Puan Siti Lailatulshima , saya lantik puan untuk jawatan Setiausaha Pusat Al-Iman"

Tergamam aku kejap , dah mula muka aku panas...TAK NAKKKKKKKKKKKKK

" Saya hairan kenapa setiap kali dilantik untuk pegang jawatan penting , ramai yang tolak . Sedar x kalau puan2 semua nak mengubah kehidupan , mungkin ini satu permulaan yang baik...kenapa nak malu pegang jawatan penting , takut diketawakan orang ?, takut dicap gila kuasa?...fikir secara positif , ingat balik salah satu ikrar kita , MENGELUARKAN KELUARGA DARI KEMISKINAN...bla bla bla bla....

Cikgu tu pandang je muka aku sambil membebel...sebenarnya aku x amik pot pun apa  yang cikgu tu kata , tapi hati aku sentap bila teringat ikrar dan tujuan asal aku join AIM ni...

" Kak , saya cabar akak pegang jawatan ni !"

Membulat mata aku pandang cikgu tu...mata cikgu tu x lepas dari pandangan aku...dan akhirnya...satu anggukan dari aku telah membuahkan senyuman dari cikgu...hi hi hi....

Makanya pada hari ini secara rasminya aku telah memegang jawatan Setiausaha Pusat Al- Iman Cawangan Bandar Seri Alam , Mukim Plentong 2...

Semoga aku mampu memikul tanggung jawab baru ini dengan baik..Insya Allah...

January 21, 2012

Hari Lupa Sedunia

Hai kengkawan...LUPA? Hari ni aku nak cite pasal buah ati aku ....

Pagi2 lagi ...mcm biasa dia bangun tlg aku prepare makanan untuk berniaga..Tapi hari ni x rushing sangat mcm hari2 biasa sebab hari ni hari Sabtu...biasanya org x kerja..so diorang dtg beli makanan lambat sikit....Ok..malas lah nak ulas panjang...jom kita baca peristiwa LUPA yang pertama...

Jam 0530.....
Lepas mandi..dia dh siap2 packing bekas kuih semalam utk dipulangkan balik pada tuannya...Aku pulak sementara nak tunggu Subuh..sebab ngadap FB jap...hihihi...

Abah : Ibu , mana duit kuih kaksu?
Ibu   : Ada dlm beg...

Dia selongkar dalam beg berniaga dan terjumpa bungkusan plastik..then dia masukkan dlm bekas kuih...

Abah : Ibu , abah g jap eh...
Ibu   : OK..hati2...

Dalam 10 lepas dia keluar , aku pun shut down komputer , keluar dari bilik..Dan aku ternampak bekas kuih yang kononnya nak dipulangkan oleh hubby...Aku ngomel sorang2...ni mesti dia lupa...

Aku masuk bilik air dan mula bersiap..Sebaik aku keluar bilik air , hubby pun sampai... Aku nengok dia tersengih2..Macam dia tahu kesalahan dia...Aku terus direct tanya dia..

Ibu : Apsal blh lupalak?
Abah : He he ...abah pun x perasan , lepas abah siap packing , abah capai kunci kereta, abah g dapur minum jap pastu terus menonong je keluar....( dia gelak sorang2....)

Jam 0930
Masa ni aku kat gerai...dah selesai berniaga...disebabkan henpon aku rosak , hubby bagi henpon dia kat aku , dan simkad aku pulak dijadikan broadband...selalunya time2 camni , hubby mesti tgh ngadap komputer sambil memantau askar2 yang ber3 tu...

Siap je aku mengemas gerai....dah siap letak khemah kat atas bonet kereta...aku pun bukak pintu keta..Tapi apa yang mengejutkan aku bila tengok....
La!...Mana pulak kunci nya? Mesti hubby ambik skali masa dia nak balik umah...So aku pun SMS dia...Tapi yang peliknya..hampir setengah jam aku tunggu dalam kereta..tapi dia x muncul2..Walhal jarak antara rumah ngan lokasi aku berniaga tak sampai 5 minit kalau berjalan kaki....Hati aku dah panas nih...sepanas matahari pagi yang makin terik...

Aku tutup pintu kereta dan aku berjalan kaki balik ke rumah....Bengang betullah....Dah lah on the way balik tu aku berselisih dengan cleaner2 yang selalu membeli di gerai aku..Suma tegur apsal balik jalan kaki...bila aku cakap yang laki aku bawak balik kunci keta balik umah..suma dok pakat gelak...Walaupun hati panas tapi aku pun gelak lah jugak...

Sampai je kat umah...

Aku : Assalamualaikum.. ( Dengan muka berpeluh2 ..aku campak tudung kat atas kerusi )
Kakak : Waalaikumsalam...Eh ibu dah balik? X dengar bunyik kereta pun...
Aku : Mana abah?
Qira : Apalagi...tengah ngadap komputer lah...

Belum sempat aku masuk kebilik berjumpa dengan suspek...dia dah kuar dulu..

Abah : Eh ibu dah balik...x dengar bunyik kereta pun...( dia tersengih sambil menuju ke tingkap...aku perhatikan je...dalam hati mula istighfar....dan cuba senyum...)

Abah : Mana keta ibu?
Aku : Kereta...? Dapat x mesej ibu?
Abah : Ha mesej ? Mana ada ?
Ibu : Abah jgn tipu ..Kalau dah ngadap komputer tu ...gempa bumi pun x perasan..dah lama tau ibu tunggu abah kat bawah...Apsal bawak naik kunci kereta?
Abah : E'eh...hi hi...abah terLUPA lah bu...

Maka dipendekkan cite...sudahnya aku suruh dia yang pergi ambil kereta kat tapak gerai dan punggah suma barang meniaga dalam keta...dibantu oleh askar2...hmmmmmm...nak ambik hati lah tu...Sebabnya..selalunya setiap hari Sabtu mmg aku ngn hubby akn bawak anak2 keluar makan...So kalau aku bad mood ..mesti xleh kuar makan kan...:P

Jam1100
Kitorang kuar umah....masuk je dalam keta aku tanya hubby...

"Abah dah buang sampah?"

Mesti korang dh tau jawapannya...LUPA....

Jam 1130
Sampai je Tesco..aku terus masukkan anak2 kat Playland...pastu aku dan hubby menuju ke" Warung Kampungku "...kebiasaanya mmg macam ni...Kitorang makan dulu...pastu baru amik anak2 then bawak diorang pulak makan...Kalau sumanya makan serentak mmg akan huru - haralah foodcourt tu nanti...

Selesai menjamu selera....hubby bangun nak bayar bil....tapi x sampai 10 second hubby berpatah balik ke meja makan...

Abah : Ibu..nampak beg wallet abah?
Ibu   : X nampak..tadi abah bayar kat playland tadi guna duit mana?
Abah : Abah guna duit kat dalam poket seluar....( Hubby mula terbongkok2 memerhati kot2 lah wallet dia ada kat bawah meja....
Ibu : Suma duit ada kat abah kan.? ( Hubby angguk sambil meraba2 lagi poket seluarnya depan dan belakang...
Abah : Abah rasa teringgal kat umah lah..Macam mana ni?
Ibu : X cukup duit kat ibu ni...Abah sure ke tertinggal kat umah...?
Abah: Agaknye lah...abah balik kejap la ibu ye..Ibu tunggu sini boleh?
Ibu : Mmg kena tunggu lah kan..Tak kan nk pergi sekali , nnt diorng tangkap kita x bayar pulak!...

Sepeninggalan hubby..aku bersapau lah menunggu dia..dalam hati berdoa semoga wallet tu mmg tertinggal kat umah..kalau hilang...menangislah aku..Suma hasil berniaga hari ni ada dlm wallet dia...

15 minit berlalu....utk cover jgn bagi nmpk sgt yg ada something wrong berlaku...maka aku pun order air segelas lagi...mcm nk senak perut aku telan air....

1/2 jam berlalu.....aku mula perhatikan pintu masuk Tesco..." Lambatnya....dah hilang ke?" aku dh mula fikir yang bukan2....Tapi x lama pastu aku ternampak kelibat hubby muncul...dan dari jauh aku tengok dia tersenyum dan menggamit aku dtg ke kaunter....Selepas bayar bil....

Aku : Abah jumpa kat mana wallet tu...
Abah : Abah jumpa atas peti sejuk...
Aku : Abah tertinggal ke terlupa?
Abah :.................

Tiada jawapan yang keluar dari mulut hubby sebab dia dah gelak terbahak2 bila tengok muka aku yang dah cuak..." Grrrrrrrrrrrr,,,,nasib baiklah suami aku...kalau kengkawan dah lama aku smackdown dia...."

January 17, 2012

AL- FATIHAH

2 hari selepas besday aku...

Berita  disampaikan oleh hubby semasa dia singgah kat gerai lepas hantar budak2 ke sekolah..

" Ibu , ada berita sedih , harap ibu sabar ok..Makcik doktor dah meninggal.."

Statement hubby membuatkan aku terduduk...

"Innalillahiwainna Ilaihiraji'un"

Hanya itu yang mampu keluar dari mulut aku pada masa itu...

Al-Fatihah buat makcik , semoga makcik tenang di sana...

January 15, 2012

Hepi Besday To ME!!!!

Semalam Besday aku ! dah 31 umur aku rupanya...

Tima kasih pada Allah kerana memanjang umur aku , aku harap tahun ni akan membawa rahmat pada aku sekeluarga...

Mcm2 benda yang berlaku semalam...meh aku cite satu2...

Hubby...
Kalau sapa2 yg dh kawen mesti harapkan ucapan hepi berday dari "Kapten Kapal" kan? Tapi hubby aku  ni lain sket..Pagi semalam , kira2 dlm kul 4 pagi , aku kejutkan dia utk tolong aku prepare brg2 utk berniaga...Yang aku ni tunggulah kot2 ader ucapan besday yg kuar dr mulut dia..Lama sgt aku tunggu , aku nengok dia leka je perah santan utk masak nasi lemak..Ini x blh jadi!!!

Aku : Abah...abah ada terlupa sesuatu x malam tadi.. ( aku pandang muka dia sambil tangan aku sibuk menggoreng telur...hubby pandang dgn muka berkerut )
Hubby : Ermmm...abah lupa rendam bihun lah...( muka dia selamba je...aku ketap bibir)
Aku : Lain2..?
Hubby : Abah lupa kopek ikan bilis...

Muka aku dah mula panas...lambat pick up betul orang tua ni tau...

Aku : Bukanlah...hari ni berapa hari bulan?

Hubby tenung aku...aku pandang dia dgn mata x berkelip..tiba- tiba mulut dia melopong ! Belum sempat dia bersuara aku dh cross dulu...

Aku: Sampai hati x ingat besday ibu eh...

Pantas dia cuci tangan dan peluk aku dari belakang..." Sorilah ibu , abah dh teringat dah 2 hari lepas..tapi bila sampai hari nya abah terlupa lak..."

Walaupun nampak simple tapi bagi aku itu pun sudah memadai... dan lepas kitorng berniaga , kira2 kul 11 pagi..hubby ajak g  Tesco utk celebrate...

Sampai kat Tesco...

Anak2 aku masukkan kat dlm Playland..mmg dh jadi kemestian , diorng akan main puas2 kat dlm tu...aku ngan hubby pulak g cari makan kat food court...Lepas kitorng makan baru kitrng kuarkan budak be3 tu...dan bawak diorang mkn...kononnya nak banje diorng mkn kat KFC..tapi si Syahir buat hal...mengamuk kat dlm KFC , maka kitorng tapau aje...

Sampai kat umah...
Mak call dan bagitau dia dan ayah otw dtg JB..Huh ..dia berdua tu mmg suka buat surprise..Dan disebabkan umah aku mcm tongkang pecah , aku minta bantuan ank2 dara aku mengemas...mula2 liat nk tolong tapi ....

 " Atuk ngan wan nak datang , sapa tolong ibu kemas umah , nnt blh ajak atuk ngn wan jalan2"

Dengar je aku ckp mcm tu...riuh rendah jadi umah dgn jerit pekik kakak ngn Qira...

Tapi....
Kira2 dlm kul 3.30 , aku dpt panggilan dari mak... Diorng terpaksa batalkan perjalanan ke sini tpi terpaksa ke HUKM kerana ibu saudara aku berada dalam keadaan kritikal...

YA ALLAH YA TUHANKU , SELAMATKAN LAH IBU SAUDARAKU...

January 08, 2012

Jom buat kuih !!!!!!

Assalamualaikum kengkawan....

Entry kali ni tergerak lak hati aku ni nak share resepi kuih dengan korang suma. Ops tapi sebelum aku nk cite sikit apsal tetiba aku blh nak share resepi kuih ni..

Sepanjang cuti sekolah tahun lepas , kengkawan yang tumpang letak kuih kat gerai aku ni ambik kesempatan cuti - cuti Malaysia jugak... So bila diorng bercuti , takkan la aku pun nak cuti sekali kan...Tapi sebenarnya , terus terang aku katakan , graf keyakinan aku utk buat kuih ni agak mendatar sikit sebab...pengkritik tetap aku , aka Mr. Hubby jarang bagi sokongan bila aku inform kat dia yang aku nk buat kuih...nanti ayat yang kuar dari mulut dia mesti camni...

" Ibu buat kuih untuk makan sendiri bolehlah...tapi kalau untuk jual..."

Saje je dia biar ayat tu tergantung...ceh ! saja je dia bakar semangat aku..

Tapi tanpa disangka2 cuti sekolah yang lepas, seminggu sebelum geng2 aku bercuti...hubby bagi semangat kat aku utk cuba buat kuih utk dijual...bukan utk  makan sendiri...tapi dengan satu syarat...korang nak tau syaratnya? ermmm...hubby ckp camni..

" Try buat sikit dulu...tengok kalau ok baru blh jual.."

Maka keesokan hari nya , kuih pertama yang aku try buat adalah kuih karipap, punyalah bertungkus- lumus....siap je menggoreng..aku panggil suma pengkritik bebas aku merasa...( pengkritik bebas tu aka anak2 akulah...he he he ) meh kita baca apa komen diorng..

kakak : kulit dia keraslah ibu..
jepun  : inti dia banyak sangatlah ibu
adik   : .............  ( dia x reti nak komen apa2..tapi muka dia je yg terkerut2 sambil mengunyah )

pastu aku panggil pengkritik tetap...

aku : camne abah... ( aku pandang je dia mengunyah , dalam hati mintak2 komen dia agak positif...penat menguli x ilang  lg oiiiiii)

Hubby : Inti dah ok...kulit je keras sikit..kalau ibu buat lembut sikit dah ok kot...camne nk buat kulit dia lembut bu? ( becok pulak mulut dia ....tapi mulut masih mengunyah...) Aku x jawab apa2 pun ...

dlm kepala otak tgh ligat fikir ...then aku pun senyap2 masuk bilik ...buka pc...akhirnya aku "jumpa" seseorng kat fb...mak sedara aku....hi hi hi..dia ni mmg terer buat kuih..maka hari tu aku pun tuisyenlah buat kuih dgn dia..eh lupalak nak bagi tau..nama mak sedara aku tu  Maksu Dayang..

Makanya setelah tuisyen 2 3 jenis kuih dgn dia...keesokannya aku try buat lagi kuih karipap...dan Alhamdulillah...leganya hati aku bila hubby ckp camni..

" OK bu..karipap dh boleh jual..."

Dan sejak dari hari tu...keinginan nk try buat kuih2 lain pun mula datang.. Dan hubby pun mula bagi semangat...Aku sendiri pun x sangka aku blh buat kuih2 tu dengan gaya aku sendiri...Apa yang paling memuaskan hati aku bila suma kuih yg aku buat habis dijual...

Ha....korang nak tau apa kuih yg aku dh terer buat? Jom skroll kat bawah ni..kalau korang nk try buat blh jugak..tapi kalau x sedap jgn mrh ye..sebab sukatannya ikut suka hati aku je... hi hi...

Karipap

Untuk Inti...
Aku guna keledek ngn ubi kentang ...korang potong2 dadu..saiz ikut sukalah...
Tumis bawang merah ngan bawang kecik...bila dh naik bau masukkan serbuk kari ...ikut sukalah nk letak berapa banyak..kalau suka pedas korang letaklah sepaket...hi hi....pastu masukkan beberapa helai daun kari...pas kacau...masukkan keledek/kentang...kacau rata...korang jgn letak garam dulu sebab nanti garam tu akan diserap...takut terlebih masin lak..nanti bila dah nak empuk baru masukkan garam...ok done...biar inti tu sejuk....

sementara inti sejuk...jom buat kulit pulak...

Caranya...ambik minyak masak...kalau ikutkan maksu aku ajar , dia suh panaskan minyak ni dulu. tapi aku x panaskan pun...hi hi...minyak ni aku amik dalam 2 cawan 1/2...tepung nya sekilo...sebelum tu kan..korang ambiklah besen yg agak besar..senang korang nk uli tepung tu nanti..sebelum tuang minyak , campur sikit garam ngn perasa kat tepung tadi...dan jugak sesudu serbuk kari...pas gaul rata baru tuang minyak...gaul lagi bagi tepung tu melekat...then korang gunakan sikit air sejuk utk bagi tepung tu melekat...pastu korang jadikan tepung tu doh2 kecil...pastu canai lah bagi leper..taruk inti...dan kelim..dah siap...

Untuk mempercepatkan proses letak inti...aku guna acuan kuih karipap yang mcm ni ha..
pas dh siap ..goreng je ngan api perlahan...selamat mencuba..

kuih yang kedua...ketiga dan keempat dan kelima..aku guna satu bancuhan tapi blh buat 4 jenis kuih... hi hi..kuih2 nya adalah..tadaaaaaaa

Donat
Pau Sambal
Pau
Pau goreng
caranya ...senang bangat....

tepung gandum 2 kilo , mauripan 2 bungkus susu pekat 3 sudu , garam sikit ,minyak 1 1/2 cawan...telur dua biji...

Korang bancuh dulu mauripan dengan air suam..masukkan susu pekat ngan garam sekali..pastu biarkan kejap..then tuang je kat dalam tepung yang dah digaul ngan minyak..tuang mauripan tu sikit2...bila dh sebati..korang uli then biarkan je dlm besen dalam masa sejam...biar tepung tu naik 2x ganda dr saiz asal...

Pastu korang uli balik dan buat doh2 kecik pulak...utk pau , korang masukkan lah kaya ke , jem strawberi ke , guna inti karipap tu pun blh gak...utk pau..selain kukus , korang blh grg...

Utk pau sambal...grg bulat2 cam tu..pastu baru belah..then letak sambal ngan timun..sambal?...senang je....aku guna sambal nasi lemak yang buat tu lah... hi hi..jimat  masa kan...

Utk donat..caranya sama mcm buat pau sambal...cuma korang juz buat lubang kat tgh2....utk gula..aku ambik gula pasir tu je..aku blender then gaul kan dengan donat yg dh siap digoreng...hi hi hi..senang...so kalau korang nk try..silakan..tapi kalau x sedap jgn marah ha....ok...TATAAAAAAA

January 02, 2012

Aktiviti Pertama 2012

 Assalamualaikum suma...tima kacih la kerna sudi singgah jap kat cni...


Pagi 1/1/2012 ..aku dan hubby serta 3 org askar bersiap- siap nak g mendaftar puteri ke2 masuk sekolah tadika...

Sampai je kat tadika tu..kitorang suma terus masuk ke tadika dan tunggu giliran utk mendaftar...Hampir 1/2 jam menunggu akhirnya giliran kitorang..tapi yang kelakarnya...cikgu tu pergi panggil nama anak sulung aku..Izma Nurul Syafiqa...aku senyum je pandang cikgu tu dari jauh..sedangkan hubby dah pun duduk tercongok depan cikgu tu...pastu hubby buat correction...

Hubby : Cikgu , Izma Nurul Syafiqa dah naik darjah 1...ni yg nak daftar adik dia..Izma Nurul Syaqira..
Cikgu : Alamak ye ke Encik ? Maaflah ye..nampaknya saya kena betulkan balik lah borang ni...

Dari jauh aku nengok cikgu tu kelam kabut menulis...rupa2nya membetulkan nama anak aku..

Oh..utk pengetahuan suma..aku x join skali duduk kat meja cikgu tu coz aku sedang meng"handle" si Bulat...dia buat tadika tu macam umah la pulak..habis suma tempat dipanjatnye..

Habis sesi  mendaftar...sekarang sesi membeli kasut sekolah pulak...

Sampai je kat kedai kasut...hubby lepaskan suma anak2 ikut aku...Sebabnya dia parking keta kat depan kedai tu aje..Lagipun hari masih awal..so x ramai orang lagi..Huru - hara jadi kedai tu dengan suara anak2 aku..Lepas kasut , stokin pulak...dalam pada aku membelek satu barang lagi....tetiba telinga aku ni tertangkap perbualan antara kakak ngan Qira..perbualan tu lebih kurang macam ni..


Kakak : Qira , kau ambik yang ni sekali letak kat kaunter..nanti x payah pakai yang akak punya.
Qira    : Ni apa benda kakak?
Kakak : Gam..akak dah ada satu..kau ambik yang ni ada dua..satu lagi bagi adik..

Yang aku ni masih leka lagi membelek saiz kasut untuk si Qira...pastu aku aku dengar si kakak menjerit.

Kakak : Ibu ! Kakak letak benda ni kat kaunter ye...

Aku cuma mengangguk je...

Selesai satu bab..dan kitorang pun balik ke rumah...

Malamnya....aku sibuk mengisi borang orientasi kakak pulak...tiba bab nak letak gambar , aku minta pertolongan hubby untuk isi butiran diri kakak dan tampal gambar dia...dan sesuatu yang telah membuatkan aku dan hubby ketawa mcm nak pecah perut telah berlaku...

Abah : Kakak , abah nak pinjam gam..nak tampal gambar...
Kakak : Alah..pinjamlah Qira punya ..Nanti Syahir nampak dia nak..Qira punya kan ada 2..
Abah : Amboi ! Kedekut kau ye...Takpe..Qira..abah nak pinjam gam kejap boleh...

p/s : anak2 aku kalau dibodek..yang kedekut pun boleh jadi baik hati...Maka si kakak pun dengan paksa rela bangunlah ke bilik dan mengambil pencil box..

Kakak : Ambik kan ibu..berat lah..

Aku buka pencil box dia...dan aku jumpa sesuatu...

Aku : Mana gamnya ?
Kakak : Tu lah. Yang besar gedabak tu apa...?

Aku kuarkan benda yang dimaksudkan oleh kakak dan aku tunjukkan pada hubby...Membuntang mata hubby bila tengok benda alah tu...

Abah : Woi! itu bukan gam kertas lah...Qira..g amik beg kau...

Maka Qira pun bangun...beberapa second kemudian dia dtg bawa beg skolah dia..aku buat benda yang sama aku buat pada kakak...

Aku : Apsal pencil box kau ni berat sangat ?
Qira : Qira letak gam yang baru beli tadilah...
Aku : Gam apa yang berat sangat ni...( Aku menjeling hubby yang nampak sangat x puas hati )
Qira : Kan ibu belikan Qira gam tadi..ibu beli 2 kan...( Jepun cuba membela diri , sambil tangan aku sibuk mengeluarkan "gam" tu..

Abah : Astaghfirullahalaziiiiiiiiiiiimmmmmmmm....korang ni kenal ke tak gam? Ni bukan gam lah..

Aku rasa tentu korang tau apa yang anak2 aku letak dalam pencil box diorng..Atau korang tak tau?...He he he ..." gam yang dimaksudkan tu...ni haaaaaa


Gara2 kapur kasut ni aku ngn hubby ketawa sampai kuar airmata sambil diperhatikan oleh anak2 aku yang blur nengok kitorang...Maka selepas diterangkan barulah diorang pun join gelak sekali...cuma Bulat je yang x tau apa2...tapi dia pun join the club jugak....

January 01, 2012

Tahun Baru dan Tahun Lama....

 Semalam baru hubby tanya aku apa azam tahun baru...lambat aku nak jawab soalan cepu cemas tu sebab seingat aku la...azam 2011 tak sampai separuh pun yang terlaksana...2012?

Asalamualaikum pada kengkawan yang masih setia follow blog aku nih...

2012 ni aku x mau letak azam yang mcm dulu2 ..Tapi tahun ni aku nak pasang niat...errrrr...azam ngn niat tak sama kan...ki ki ki...Niat aku adalah..

~ aku nak majukan lagi bisnes yang dah 7 bulan aku usahakan ni.Kalau blh aku nak cari kedai yang sederhana besar ..( Hmmmm...ada sesapa yang boleh tolong ? hi hi hi)

~ aku nak cuba setelkan semua hutang piutang kengkawan mahupun sedara mara...hmmm..walaupun niat yang ni agak peribadi sket tapi aku nak share gak ngn korang..." Hutang WAJIB dibayar " kalau kita mati nanti roh kita akan terawang2 disebabkan hutang ni tau...ceh! nak jadi ustazah lak!

dan aku mohon ribuan ampun pada semua kengkawan dan sedara - mara yg telah banyak disusahkan oleh aku sepanjang tahun lepas dan juga tahun sebelumnya...aku pohon doa restu korang semoga rezki aku murah tahun ni ...so blh la aku bayar hutang2 korang sikit2 ye...aku sayang korang suma dan semoga Allah memudahkan urusan , memurahkan rezeki korang sepanjang tahun ini...

SELAMAT  TAHUN BARU SEMUA!!!!!!!

.

.
.

.

.

.

.

.

.
.