Jumlah pengunjung setakat ini .

Google+ Followers

Sokongan korang amat , amat , amatttttt dihargai .... ummmmuuuah!

January 08, 2012

Jom buat kuih !!!!!!

Assalamualaikum kengkawan....

Entry kali ni tergerak lak hati aku ni nak share resepi kuih dengan korang suma. Ops tapi sebelum aku nk cite sikit apsal tetiba aku blh nak share resepi kuih ni..

Sepanjang cuti sekolah tahun lepas , kengkawan yang tumpang letak kuih kat gerai aku ni ambik kesempatan cuti - cuti Malaysia jugak... So bila diorng bercuti , takkan la aku pun nak cuti sekali kan...Tapi sebenarnya , terus terang aku katakan , graf keyakinan aku utk buat kuih ni agak mendatar sikit sebab...pengkritik tetap aku , aka Mr. Hubby jarang bagi sokongan bila aku inform kat dia yang aku nk buat kuih...nanti ayat yang kuar dari mulut dia mesti camni...

" Ibu buat kuih untuk makan sendiri bolehlah...tapi kalau untuk jual..."

Saje je dia biar ayat tu tergantung...ceh ! saja je dia bakar semangat aku..

Tapi tanpa disangka2 cuti sekolah yang lepas, seminggu sebelum geng2 aku bercuti...hubby bagi semangat kat aku utk cuba buat kuih utk dijual...bukan utk  makan sendiri...tapi dengan satu syarat...korang nak tau syaratnya? ermmm...hubby ckp camni..

" Try buat sikit dulu...tengok kalau ok baru blh jual.."

Maka keesokan hari nya , kuih pertama yang aku try buat adalah kuih karipap, punyalah bertungkus- lumus....siap je menggoreng..aku panggil suma pengkritik bebas aku merasa...( pengkritik bebas tu aka anak2 akulah...he he he ) meh kita baca apa komen diorng..

kakak : kulit dia keraslah ibu..
jepun  : inti dia banyak sangatlah ibu
adik   : .............  ( dia x reti nak komen apa2..tapi muka dia je yg terkerut2 sambil mengunyah )

pastu aku panggil pengkritik tetap...

aku : camne abah... ( aku pandang je dia mengunyah , dalam hati mintak2 komen dia agak positif...penat menguli x ilang  lg oiiiiii)

Hubby : Inti dah ok...kulit je keras sikit..kalau ibu buat lembut sikit dah ok kot...camne nk buat kulit dia lembut bu? ( becok pulak mulut dia ....tapi mulut masih mengunyah...) Aku x jawab apa2 pun ...

dlm kepala otak tgh ligat fikir ...then aku pun senyap2 masuk bilik ...buka pc...akhirnya aku "jumpa" seseorng kat fb...mak sedara aku....hi hi hi..dia ni mmg terer buat kuih..maka hari tu aku pun tuisyenlah buat kuih dgn dia..eh lupalak nak bagi tau..nama mak sedara aku tu  Maksu Dayang..

Makanya setelah tuisyen 2 3 jenis kuih dgn dia...keesokannya aku try buat lagi kuih karipap...dan Alhamdulillah...leganya hati aku bila hubby ckp camni..

" OK bu..karipap dh boleh jual..."

Dan sejak dari hari tu...keinginan nk try buat kuih2 lain pun mula datang.. Dan hubby pun mula bagi semangat...Aku sendiri pun x sangka aku blh buat kuih2 tu dengan gaya aku sendiri...Apa yang paling memuaskan hati aku bila suma kuih yg aku buat habis dijual...

Ha....korang nak tau apa kuih yg aku dh terer buat? Jom skroll kat bawah ni..kalau korang nk try buat blh jugak..tapi kalau x sedap jgn mrh ye..sebab sukatannya ikut suka hati aku je... hi hi...

Karipap

Untuk Inti...
Aku guna keledek ngn ubi kentang ...korang potong2 dadu..saiz ikut sukalah...
Tumis bawang merah ngan bawang kecik...bila dh naik bau masukkan serbuk kari ...ikut sukalah nk letak berapa banyak..kalau suka pedas korang letaklah sepaket...hi hi....pastu masukkan beberapa helai daun kari...pas kacau...masukkan keledek/kentang...kacau rata...korang jgn letak garam dulu sebab nanti garam tu akan diserap...takut terlebih masin lak..nanti bila dah nak empuk baru masukkan garam...ok done...biar inti tu sejuk....

sementara inti sejuk...jom buat kulit pulak...

Caranya...ambik minyak masak...kalau ikutkan maksu aku ajar , dia suh panaskan minyak ni dulu. tapi aku x panaskan pun...hi hi...minyak ni aku amik dalam 2 cawan 1/2...tepung nya sekilo...sebelum tu kan..korang ambiklah besen yg agak besar..senang korang nk uli tepung tu nanti..sebelum tuang minyak , campur sikit garam ngn perasa kat tepung tadi...dan jugak sesudu serbuk kari...pas gaul rata baru tuang minyak...gaul lagi bagi tepung tu melekat...then korang gunakan sikit air sejuk utk bagi tepung tu melekat...pastu korang jadikan tepung tu doh2 kecil...pastu canai lah bagi leper..taruk inti...dan kelim..dah siap...

Untuk mempercepatkan proses letak inti...aku guna acuan kuih karipap yang mcm ni ha..
pas dh siap ..goreng je ngan api perlahan...selamat mencuba..

kuih yang kedua...ketiga dan keempat dan kelima..aku guna satu bancuhan tapi blh buat 4 jenis kuih... hi hi..kuih2 nya adalah..tadaaaaaaa

Donat
Pau Sambal
Pau
Pau goreng
caranya ...senang bangat....

tepung gandum 2 kilo , mauripan 2 bungkus susu pekat 3 sudu , garam sikit ,minyak 1 1/2 cawan...telur dua biji...

Korang bancuh dulu mauripan dengan air suam..masukkan susu pekat ngan garam sekali..pastu biarkan kejap..then tuang je kat dalam tepung yang dah digaul ngan minyak..tuang mauripan tu sikit2...bila dh sebati..korang uli then biarkan je dlm besen dalam masa sejam...biar tepung tu naik 2x ganda dr saiz asal...

Pastu korang uli balik dan buat doh2 kecik pulak...utk pau , korang masukkan lah kaya ke , jem strawberi ke , guna inti karipap tu pun blh gak...utk pau..selain kukus , korang blh grg...

Utk pau sambal...grg bulat2 cam tu..pastu baru belah..then letak sambal ngan timun..sambal?...senang je....aku guna sambal nasi lemak yang buat tu lah... hi hi..jimat  masa kan...

Utk donat..caranya sama mcm buat pau sambal...cuma korang juz buat lubang kat tgh2....utk gula..aku ambik gula pasir tu je..aku blender then gaul kan dengan donat yg dh siap digoreng...hi hi hi..senang...so kalau korang nk try..silakan..tapi kalau x sedap jgn marah ha....ok...TATAAAAAAA

.

.
.

.

.

.

.

.

.
.