Jumlah pengunjung setakat ini .

Google+ Followers

Sokongan korang amat , amat , amatttttt dihargai .... ummmmuuuah!

October 25, 2012

Tolong Lah.....Cukup Lah .....

Fuh...tajuk en3 kali ni mcm kronik sangat bunyik nye...ha ha ha 

Assalamualaikum kengkawan...hari ni aku rasa mcm nk meluahkan perasaan yang dah lama berbuku kat dalam hati ni....tapi sebelum tu...mcm biasalah ye...nak mintak mahap dulu klu ada yang akan terasa dgn isi kandungan blog merapu aku ni...

Healthy Image Diet Formula? London Weight Management ? Slimberry ? Sendayu Tinggi ? Pil Binari ? Herbalife ? Alpha Lipid ?

Hah ...apa lagi?

Kelas Aerobik ? Cd poco - poco ? Puasa ? Diet ? Makan buah - buahan ? X Makan malam?

Hah...apa lagi...?

Banyak pulak soalan nye ye...hmmmmm...

Aku sure korang kenal bebenor dengan nama2 produk yg aku list kan kat atas kan... apa lagi...produk2 dan cara untuk mengecutkan badan lah...

Aku x marah kalau kawan2 aku kat luar sana nk mencari rezeki dengan menjual produk2 ni...tapi masalahnya...

aku pelik dengan golongan orang2 yg menjual produk2 ni...kadang2 pengetahuan diorang ni mengalahkan doktor pulak...paling aku x tahan tu ada pulak yg berani gerenti produk diorng tu selamat untuk semua orang...tapi bila aku tnya mana pelekat hologram atau cop KKM...masing2 mulalah bagi alasan..kononnya produk diorng tu bukan ubatlah , produk belum established lah...

Ada satu alasan yang paling aku nak gelak ..." Ubat ni belum meluas lagi kat pasaran...tu yang tengah cari org badan besar mcm awak ni...untuk jadi testimoni..."

What?....
Apa ingat kitorang yg "comel" ni orang utan ke nak jadi bahan eksperimen? Kalau betul kurus ok jugak...tapi klu mampus mcmne?

Ikhlas dari hati aku katakan...aku dh TAK BERMINAT nak cuba produk2 ni....

klu korang mengikuti blog perkembangan blog merapu ni mesti korang dh sedia maklum yang aku dh didedahkan dengan benda2 mcm ni sejak aku berumur 10 thn lagi...

sebabnya.....
aku lebih rela berbadan macam ni asalkan kesihatan aku terpelihara dari menanggung seksa ....SEKSA?

hanya orang yang pernah mengalaminya sahaja yang tau...

RM 10 punya pasal je.....


Kalau boleh aku nk sentiasa berfikiran positif pd setiap orang...tapi jauh di sudut hati pasti akan berdetik ..."don't judge the book by its cover" dan akhirnya...

cite nye camni...

mcm biasa aku tolong hubby kipas sate..tokey kedai ni pempuan...pakaiannya melambangkan dia ni orng alim...
Masa aku baru nk buka khemah pun siap pesan baca ayat 2 suci untuk mengelak gangguan dan dengki khianat...

Mula2 aku tengok dia mmg peramah , agak selesa bekerja kat situ..sempat jugaklah aku beli lauk kat kedai dia...3 jenis lauk , udang , ayam dan ikan ...hanya 10 ringggit...

keesokkannya...

mcm biasa perniagaan pun bermula...customer mula dtg...tapi yg sorang ni bayar dengan duit" besar"...hubby pergi ke kaunter untuk menukar duit...tiba2..

tokey kedai : sewa semalam belum bayar kan?
hubby : ha? belum bayar...dah la kak...shima ckp dengan saya dia dah bayar
tokey kedai : mana ada...semalam bayar duit lauk je...
hubby : nanti jap saya g tanya dia.

dengan muka x puas hati...

hubby : ibu , semalam ibu dh bayar ke belum duit sewa?
aku: dah..kan ibu dh cite kat abah semalam..
hubby : habis tu nape akak ckp kita belum bayar duit sewa?
aku : dah bayar lah....dia lupa kot...nanti ibu g jumpa dia..

aku pergi ke dalam kedai berjumpa dengan tokey kedai yang bertudung labuh.....dah x der senyuman manis dah...yang aku nampak hanya muka yang mencuka...mcm baru tertelan pokok asam jawa...

aku : kak , duit sewa semalam kan saya dh bayar..
tokey : mana ada?..klu dah bayar mesti akak ingat...! ( suaranya agak meninggi ....aku ketap bibir...)

aku : kan saya dah bayar sebelum balik semalam...( nada suara aku masih lembut lagi...)
tokey : semalam kau cuma bayar duit lauk je...10 ringgit...duit sewa kau x bayar lagi kau terus balik...

tangan aku dh mula menggigil...bukan sejuk tapi dah mula rasa nk ramas2 mulut dia yang x der insuran tu...

aku: cuba akak ingat balik , kan saya bayar sekali dengan duit lauk...masa tu.... ( aku x sempat nk habis explain )
tokey : dah la..dh bayar dah la..awak nak tipu ke x itu urusan awak ngn Allah...saya nk cari rezeki yang halal...dh...g bakar sate awak tu...

tokey kedai tu bangun dari kerusi kaunter dan terus berlalu tanpa memandang aku...

aku menuju ke arah hubby...

aku: abah, panggil budak yg tengah jaga lauk tu...dia yang pulangkan baki duit ibu semalam...
hubby: iwan..meh kejap...

iwan ( pembantu kedai )

hubby: iwan..semalam sblm tutup kedai..ada x iwan bagi kat akak shima baki duit singgit..

iwan mengerutkan keningnya...cuba nk mengingat balik...

iwan: ada..nape bang?
hubby : ha...kau dengar ni...semalam kak shima beli lauk...harga 10 ringgit...dia bayar kat kau kan..
iwan: ha'ah...( sambil mengangguk laju )
hubby: ok..pastu...tokey tanya berapa harga sate yg anak dia beli...harga sate tu 6 ringgit...tapi kak shima kau ckp kat tokey...x payah bayar...kak shima top up lagi 4 ringgit utk bayar duit sewa kedai...tapi kak shima hulur duit 5 ringgit sebab x der duit kecik...pastu tokey bagi duit tu kat kau dan srh pulangkan baki lagi singgit...betul  x? ( panjang betul explanation laki aku....si iwan ni pulak x henti angguk2 kepalanya...dalam hati aku ni..."YA Allah....bantulah kami...)

tiba- tiba...

iwan : ha...betullah...itu kan duit sewa smlm...tokey pun ckp...baki duit tu utk duit sewa
hubby: okey...kau g explain balik kat tokey kau...abang malas nk gaduh2..tapi klu dia masih x ngaku abg boleh bayar...

tokey : ( menjerit dari dalam kedai...) iwan!...apa benda yg kau sembang tu...dh x der keje ke?

kelakuan tokey tu mmg amat berbeza dari hari sebelumnya...huh...10 ringgit punya pasal jek?

aku perhatikan je iwan tu bagi penjelasan pada tokey kedai...nampak dah kekenduran pada wajah dia yng marah tadi...tapi dia dh x dtg pada kitorang..terus naik ke tingkat atas kedai...iwan datang balik kat kitorang...

"kak, saya dh cite dah..dia x ckp apa pun...dia ckp yelah je..."

sehingga kedai ditutup...kitorang x nmpk pun kelibat dia...

October 21, 2012

AlAhAi QiRa.....

2 minggu ni anak aku yg sorang bnyak betul karenah nya...

kadang2 gelagat dia mencuit hati aku...kadang2 perangainya boleh buat aku urut dada....sapa dia?


Izma Nurul Syaqira....

kat atas tu gambar dia masa kecik2..

anak aku yg sorang ni mmg agresif sikit orangnya...tapi dia agak pendiam...antara 3 orang anak2 aku, dia ni lah masa kecik2 bnyak kali jatuh...masih aku ingat lagi...masa umur dia 5 bulan aku pernah refer dia ke specialist sbb dlm masa sehari sampai 3 kali dia jatuh katil sampai berdarah hidung....tapi....Alhamdulillah...doktor kata...."she's ok"




 
hmmmm .....itu cite dia masa kecik....skrg ni dh 5 thn umur si Jepun aku...

dia ni ada satu peel yg aku kurang gemar....dia suka menangis atau dlm bahasa kasarnya "melalak" klu dia berkehendakkan sesuatu....mcm lah org lain boleh fhm "bahasa lalak" dia tu...

nak dijadikan cite... satu mlm lepas aku balik dari berniaga , lepas aku jemput 3 Izma aku ni kat umah pengasuh...x semena2 dia bantai melalak...mcm orng kena rotan gamaknya...bila aku tnya dia x mau jawab...

mula2 aku tnya dgn nada yg lembut...eh! makin kuat pulak volume nya...jam kat dinding dah pukul 1 pagi..bimbang mengganggu jiran2 dgn suara dia...hubby bawak dia masuk bilik...tapi raungannya masih belum reda...

aku pun malas dh nk pujuk...terus capai tuala dan masuk bilik air...baru je nk bersiram...tiba2 pintu bilik air tu ditendang kuat dari luar....amboi....sudah lebih betul si Jepun...sambil melalak dia tendang2 pintu bilik air tu...


aku sarung semula baju , dan keluar dari bilik air...tahap kesabaran dh makin nipis..

aku : Qira nak apa ni..dh malam ni...bising lah..

dia masih meraung lagi....kali ni habis semua bantal di balingnya...aku ketap bibir....

" Kau ni ibu tnya elok kau x mo jawab...pukul pun tidak , kau bantai meraung ye...ko tunggu kejap..."

Aku dh hilang sabar..plus dgn badan yang penat...aku rentap tali pinggang hubby yang tergantung kat belakang pintu bilik...

"Kau nak ni?"

Terpandang je benda yang aku genggam tu serta- merta volume Jepun menurun...tapi masih teresak-esak lagi...

" Kau nak apa ?"

Dengan suara yang tersekat-sekat...." Qira nak makan roti..."

Hadoi....roti punya pasal pun dia blh bantai melalak!!!! Korang rasa apa yang jadi lepas tu?



October 07, 2012

AtUk , WaN & CuCuS.........

Sedar x sedar dh 2 minggu aku "mengipas"...jual sate lah...
X sangka ...bidang perniagaan makanan yang aku ceburi selama lebih setahun ni banyak betul cabangnya...Aku makin minat pulak dengan bisnes ni..Lagipun kerja2 mengipas pun x lah penat sangat....Skrg aku dan hubby sedang merancang utk bukak lagi satu stall sate ....Insya Allah...semuanya masih di peringkat perancangan lagi...
sorilah ...kualiti gambar kurang memuaskan...cilok dari fb ...hi hi
.
Alhamdulillah...aku mendapat sokongan penuh dari ahli keluarga dan juga sahabat2 rapat....especially restu dari mak dan ayah....

Sebut pasal diorang ni....
Hari Jumaat lepas mak ngn ayah turun JB....diorang mmg suka berjalan2....kebetulan pulak Sabtu lepas aku nk g mencuba nasib di GP JORAN , Tjg Leman.....Ops!..bukan nk masuk pertandingan memancing tau....nk g berniaga kat sana lah...hi hi...

Anak2 aku ni pulak ..... bila di maklumkan yang atuk ngn wan diorang nak datang....mulalah excited.....sampai pukul 1 pagi pun sanggup tunggu...lebih2 lagi anak aku yg sulung tu....dia mmg manja dgn atuk...almaklumlah....dia ni mmg rapat dgn atuk....jepun pulak dgn wan...si adik pulak.....dua2 pun dia belasah je....ha ha ha


Keesokkannya bergerak lah kitorang ke Tanjung Leman...tapi nasib x menyebelahi aku....x dpt berniaga kat sana...so kitorang berpatah balik ke Jason Bay......apalagi....aktiviti utk anak2 lah pulak...main air....

Ada satu perkara atau habit yang selalunya mak aku kurang suka mengenai ayah aku ni aka atuk din....dia ni suka buat planning last minute...atau dlm bahasa mak aku..." tak menyempat - nyempat"...

sebabnya...

Mak x sempat nk menyiapkan persalinan cucu- cucunya.....sementelah lagi aku dan hubby dah bergerak keluar rumah lebih awal.....( kami pergi dengan kenderaan berasingan)plus dgn kain baju yg berlambak x berlipat..menyukarkan lagi wan diorng nk mencari baju2 cucu2 nya...

Akhirnya....anak2 aku mandi bogel!!!!!...ha ha ha ....

Ops!!!! cuma yg kecik je telanjang bulat...kakak dan jepun masih berseluar...tapi mcm ne diorang nk salin baju ye....baju ganti x bawak pulak tu...?

hmmmmm.....seluar2 basah diorang aku gantung kat dalam van....diorang ber3 cuma pakai baju je...tanpa seluar....ha ha ha ...maka selepas 2 jam makan angin di  Jason Bay...kami pun bergerak balik ke Bandar Seri Alam dalam keadaan anak2 aku.....boleng......alahai....nasib lah anak2 ye.....

Hari ni....pagi2 lagi wan ngn atuk dh bersiap2 nk pulang ke Bahau..

Satu perkara biasa yang akan terjadi bila diorang nak balik..anak2 aku mesti merengek2 nak ikut jugak....kalau dulu2 cuma kakak dan Jepun je yang mengendeng atuk dan wan diorang...tapi kali ni si kecik tu pun dah pandai....

Dan seperti lazimnya...atuk diorang akan "upah" diorang round satu Vista dulu...baru diorang senyum...hmmmm...senyum dalam sebak....pastu wan pulak akan bagi setiap sorang " duit jajan"...haaaaa....barulah lebar sket senyum tu....itu pun  airmata dah bergenang je kat mata masing2...hi hi

He he he ....sorilah ye anak2....abah x bagi green light lagi....tunggu cuti skolah nnt baru blh ikut atuk ngn wan g holiday ye...tapi adik....masih belum mendapat keizinan dari abah lah sayang...alasan abah...kena tunggu adik besar mcm Qira baru boleh ikut atuk...ha ha ha ...kesian anak ibu ...

BLOG WALKING TIME!!!!!!!

Hari ni mood nk update blog suam2 kuku je...so juz blogwalking kat blog kengkawan dan sedara mara...tetiba penerokaan terhenti kat blog bespren aku yg dekat tapi jauh ni ha...
ummi Lind

 LIND JOHARI

Aku senyum2 sendiri baca entry dia....hmmmm....dulu aku pun camtu gak....dan sekarang pun sama cuma caranya dh berbeza...klu dulu askar2 aku ni diajar dgn cara yg paling berhemah, sopan santun...

Aku akui masa diorng ni kecik2...agak senang sket nk training diorng dlm hal mengemas barang menan , tapi bila dh makin membesar....hmmmm..bila suruh mengemas...masing2 surh org ni , yg adik tuduh kakak yg sepah , jepun tuduh adik yg buat semak...sudahnya riuh satu umah...

Sejak aku dh menceburi bidang perniagaan , hal kemas mengemas rumah ni dilakukan seminggu sekali ....hmmm itu pun klu rajin....sbbnya....bila aku mengemas area luar....3 Izma ni akan buat projek kat dlm...begitulah sebaliknya...dan aku ni pulak bukannya jenis penyabar....

Tapi bila mata dah mula x tahan tengok umah yg dh mcm dilanggar garuda...memang akan aku kerahkan semua askar3 aku tu...klu ckp baik2 x nak bagi kerjasama jugak...the final solution is.....
 Benda alah ni akan sentiasa berada kat tgn aku . Tapi benda alah ni jarang landing kat badan diorng...saja nak buat gertak je...hi hi....klu ikutkan x payah pun nk guna hanger ni...diorng tngok saiz badan aku pun diorang dh seram utk mengingkari arahan...ha ha ha

Tapi apa pun cara yg aku buat , aku akan pastikan ketiga3 mereka melakukan kerja yg tidak melebihi batas tenaga diorang...sapa x syg anak kan?......ngilu kesan c'zer kat perut ni sentiasa terasa lagi tau...

Buat anak2 ibu  Izma Nurul Syafiqa (kakak ) , Izma Nurul Syaqira ( Qira ) , Izma Nor Syahir ( Boboiboy ) ...ibu sayang kalian.....buktinya.....tiap2 malam sebelum tdo kita semua akan say sorry , peluk , cium dan say I LOVE YOU ...kan kan kan.....hi hi hi



.

.
.

.

.

.

.

.

.
.