Jumlah pengunjung setakat ini .

Google+ Followers

Sokongan korang amat , amat , amatttttt dihargai .... ummmmuuuah!

January 02, 2012

Aktiviti Pertama 2012

 Assalamualaikum suma...tima kacih la kerna sudi singgah jap kat cni...


Pagi 1/1/2012 ..aku dan hubby serta 3 org askar bersiap- siap nak g mendaftar puteri ke2 masuk sekolah tadika...

Sampai je kat tadika tu..kitorang suma terus masuk ke tadika dan tunggu giliran utk mendaftar...Hampir 1/2 jam menunggu akhirnya giliran kitorang..tapi yang kelakarnya...cikgu tu pergi panggil nama anak sulung aku..Izma Nurul Syafiqa...aku senyum je pandang cikgu tu dari jauh..sedangkan hubby dah pun duduk tercongok depan cikgu tu...pastu hubby buat correction...

Hubby : Cikgu , Izma Nurul Syafiqa dah naik darjah 1...ni yg nak daftar adik dia..Izma Nurul Syaqira..
Cikgu : Alamak ye ke Encik ? Maaflah ye..nampaknya saya kena betulkan balik lah borang ni...

Dari jauh aku nengok cikgu tu kelam kabut menulis...rupa2nya membetulkan nama anak aku..

Oh..utk pengetahuan suma..aku x join skali duduk kat meja cikgu tu coz aku sedang meng"handle" si Bulat...dia buat tadika tu macam umah la pulak..habis suma tempat dipanjatnye..

Habis sesi  mendaftar...sekarang sesi membeli kasut sekolah pulak...

Sampai je kat kedai kasut...hubby lepaskan suma anak2 ikut aku...Sebabnya dia parking keta kat depan kedai tu aje..Lagipun hari masih awal..so x ramai orang lagi..Huru - hara jadi kedai tu dengan suara anak2 aku..Lepas kasut , stokin pulak...dalam pada aku membelek satu barang lagi....tetiba telinga aku ni tertangkap perbualan antara kakak ngan Qira..perbualan tu lebih kurang macam ni..


Kakak : Qira , kau ambik yang ni sekali letak kat kaunter..nanti x payah pakai yang akak punya.
Qira    : Ni apa benda kakak?
Kakak : Gam..akak dah ada satu..kau ambik yang ni ada dua..satu lagi bagi adik..

Yang aku ni masih leka lagi membelek saiz kasut untuk si Qira...pastu aku aku dengar si kakak menjerit.

Kakak : Ibu ! Kakak letak benda ni kat kaunter ye...

Aku cuma mengangguk je...

Selesai satu bab..dan kitorang pun balik ke rumah...

Malamnya....aku sibuk mengisi borang orientasi kakak pulak...tiba bab nak letak gambar , aku minta pertolongan hubby untuk isi butiran diri kakak dan tampal gambar dia...dan sesuatu yang telah membuatkan aku dan hubby ketawa mcm nak pecah perut telah berlaku...

Abah : Kakak , abah nak pinjam gam..nak tampal gambar...
Kakak : Alah..pinjamlah Qira punya ..Nanti Syahir nampak dia nak..Qira punya kan ada 2..
Abah : Amboi ! Kedekut kau ye...Takpe..Qira..abah nak pinjam gam kejap boleh...

p/s : anak2 aku kalau dibodek..yang kedekut pun boleh jadi baik hati...Maka si kakak pun dengan paksa rela bangunlah ke bilik dan mengambil pencil box..

Kakak : Ambik kan ibu..berat lah..

Aku buka pencil box dia...dan aku jumpa sesuatu...

Aku : Mana gamnya ?
Kakak : Tu lah. Yang besar gedabak tu apa...?

Aku kuarkan benda yang dimaksudkan oleh kakak dan aku tunjukkan pada hubby...Membuntang mata hubby bila tengok benda alah tu...

Abah : Woi! itu bukan gam kertas lah...Qira..g amik beg kau...

Maka Qira pun bangun...beberapa second kemudian dia dtg bawa beg skolah dia..aku buat benda yang sama aku buat pada kakak...

Aku : Apsal pencil box kau ni berat sangat ?
Qira : Qira letak gam yang baru beli tadilah...
Aku : Gam apa yang berat sangat ni...( Aku menjeling hubby yang nampak sangat x puas hati )
Qira : Kan ibu belikan Qira gam tadi..ibu beli 2 kan...( Jepun cuba membela diri , sambil tangan aku sibuk mengeluarkan "gam" tu..

Abah : Astaghfirullahalaziiiiiiiiiiiimmmmmmmm....korang ni kenal ke tak gam? Ni bukan gam lah..

Aku rasa tentu korang tau apa yang anak2 aku letak dalam pencil box diorng..Atau korang tak tau?...He he he ..." gam yang dimaksudkan tu...ni haaaaaa


Gara2 kapur kasut ni aku ngn hubby ketawa sampai kuar airmata sambil diperhatikan oleh anak2 aku yang blur nengok kitorang...Maka selepas diterangkan barulah diorang pun join gelak sekali...cuma Bulat je yang x tau apa2...tapi dia pun join the club jugak....
Post a Comment

.

.
.

.

.

.

.

.

.
.