Jumlah pengunjung setakat ini .

Google+ Followers

Sokongan korang amat , amat , amatttttt dihargai .... ummmmuuuah!

May 21, 2011

Hobi baru.

 Lama pulak rasanya aku tak melawat blog sulung aku ni. Sejak dah ader hobi baru ni , kesempatan nak merapu kat sini agak terbatas . Alhamdulillah hubby menyokong penuh hobi baru aku ni . Antara sebab - sebab yang dia menyokong penuh hobi baru aku ni .

~ dia kata aku dah kurang membebel .
~ dia kata aku dah kurang tidur petang
~ dia kata dah ada orang yang temankan dia berjaga malam masa dia mengadap komputer.
~ dia kata aku dah  tak ngigau masa tidur malam....letak kepala je terus Zzzzzzzzzz.....

Anak - anak juga menyokong penuh hobi aku . Antara alasan kakak  dan  Qira...( Syahir belum pandai komen apa 2..he he he )

~ ibu dah kurang marah
~ ibu suapkan tiga - tiga sekali makan serentak ( selalunya kakak ngn Qira kena makan sendiri..bila aku suapkan jimatlah masa aku nk mengemas dapur .)
~ ibu pun join sekali buat kerja sekolah .. ( itu kakak kata sebab bila aku merapu utk Izinkan Aku Bahagia ( IAB ) aku akan join kakak ngan Qira buat homework .

 Aku harap sangat hobi baru aku ni dapat menghasilkan sesuatu . Aku tak pedulik lah teknik penulisan aku tu tunggang langgang ,  yang penting hati puas dan aku bersedia utk menerima komen membina dari kengkawan.

Masa aku tengah merapu kat en3 ni aku dah dpt beberapa order utk dapatkan full edition IAB . Terima kasih pada kengkawan yang sudi order . Pada kengkawan yang nak buat order blh lah blogwalking kat sana dan tinggalkan komen korang ye...

Babai....

May 15, 2011

suke suke je...

Aku tengah berjinak - jinak menulis novel . Saja nak isi masa lapang dan hilangkan stress. Kalau ada kelapangan silalah blogwalking kat :


sorilah kalau mutu penulisan kurang memuaskan ...he he he ... And I'm open to read your comments .

tima kasih pada kengkawan yang sudi singgah kat saner ye...

Mandi

 Dan 2  hari lepas  aku celebrate besday puteri ke -2 , Izma Nurul Syaqira .Cepat sungguh masa berlalu . Dah 4 tahun umur si Jepun ni . Sejak dah berumur 4 tahun ni , semakin banyak karenah dia . Ada saja akalnya untuk mengusik kakak dan adik nya...


Tengah Malam 13 / 5 / 2011
Selalunya dia tido awal . Tapi malam tu cerah pulak mata si Jepun . Tepat 12 tengah malam , masa dia tengah asyik tengok Maharaja Lawak .....

" Qira , g mandi " muka aku siyes je...
" Apsal lak kena mandi ibu " Jepun dah buka baju. Dia ni kalau bab main air memang suka .
" Kau kan belum mandi " abah menyampuk ..Kitorang berdua dah tersengih - sengih bila tengok muka blur dia.
" Qira dah mandilah " dia dah bercekak pinggang . 
" Belum , g lah mandi . Bau bacin " abah tinggi suara .

Dia berdiri kat luar bilik air . Muka macam nak nangis je . Aku buat dek je sambil tengok tv .

" Ibu , Qira mandi besok boleh tak , Qira pakai bedak banyak - banyak masa nak tidur nanti eh." mulutnya saje di muncungkan. Aku ngan abang dah tergelak . Pastu aku jerit kat dia..." Hepi Besday !...Ibu main -main je lah ....ha ha ha

May 09, 2011

Salah Dengar ke Salah Cakap?

 2 3 hari ni , kesabaran aku sering diuji oleh Si Puteri Jepun aku ni.Aku faham dia nak kan lebih perhatian dari aku.Cuma kadang2 perangai dia buat meter kesabaran aku asyik nak melambung je...huh!

Istighfar?  Dah lebih dari tu aku buat.Pernah sekali..punyalah nak menahan marah kat dia , dekat 1 jam aku menyejukkan badan kat dalam bilik air...duhai anak...

Satu hari ...
"Ibu , mana cawan Qira? Apsal x letak atas meja? Kan Qira dh pesan jangan bagi sapa2 pakai cawan tu!"

Celik je biji mata , dia dh tembak aku dengan bebelan.  Suaranya sengaja disengaukan..konon-kononya sedih sangat lah...Aku layan kan je..walaupun telinga aku dh mula nak membahang..

"Roti mana?" lah..... x habis lagi rupanya.."Qira , boleh x cakap elok2?" aku dh mula naik angin .Mujur dia diam je.Aku jenguk jam..Dah nak dekat pukul 10.30 pagi.Kejap lagi aku kena siapkan kakak untuk pergi sekolah.Dalam kepala aku dah terbayang..mesti jap lagi Qira akan buat hal lagi.Otak aku dah ligat mencari idea macam mana nak ngelakkan dia buat hal jap lagi.

"Qira , nak tolong ibu x?" aku cuba pancing dia...
"Tolong apa?" dia tanya balik sambil tangan dia sibuk sapu kaya kat roti..
"Tolong ibu g kedai makcik Nor" aku pandang dia dengan harapan dia terpancing...
"Nak beli apa?" dia tanya lagi.Kali ni dia dah melompat turun dari kerusi dan menuju ke dapur..Yes! Umpan dah mengena.
"Tolong ibu beli telur 10 biji pastu kalau ader duit lebih Qira beli jajan" aku hulurkan 5 helai duit kertas seringgit kat dia .Dalam hati sangat lega....tapi....
"Qira nak pergi kedai sorang2 je...sapa pun xleh ikut..." ek eh...dia bagi syarat lak kat aku..
"Ok..tapi jgn lari-lari tau..." pesan aku.

Sementelah pemergian Jepun ke kedai..aku siapkan kakak.15 minit kemudian , aku terdengar suara kecil memberi salam...Belum sempat aku bukak pintu...dah terjongol si Qira dengan muka merah padam.Aku pelik..apsal lak nih...

"Ibu ni jahatlah..lain kali Qira x nak g kedai lagi!" dia tutup pintu umah sekuat hati , letak barang yang aku pesan kat dapur pastu menghenyakkan badannya yang kenit tu kat sofa.

"Apsal?" aku tanya Qira sambil tangan sibuk melipatkan kain..
"Suruh orang g kedai , tapi bagi duit x cukup" dia dah mula nangis...Aku pelik..selalunya mesti ada baki..Kali ni apsal leh x cukup lak...

" Xpe la..petang karang g lagi ye.."Aku pujuk dia sambil bagi dia makan aiskrim yang aku buat sendiri..Diam la mulut dia kejap...

Petang tu...
Aku tengah sibuk2 kat dapur nak sediakan minum petang...roti celup ngan telur...roti telur la tu...Aku bukak plastik telur yg Qira beli tadi.Tida-tiba aku ternampak benda lain kat dlm beg plastik tu...Pelik...x puas hati aku...aku panggil si Jepun tu..

"Qira , sapa bagi benda nih?" aku tanya sambil tunjukkan "benda" empat segi sama kat  dalam beg plastik tadi.
"Kan ibu yang pesan...tu pasallah x cukup duit...suruh beli barang banyak2..kan dah x cukup nak beli jajan.."omelan dia membuat aku tersedak....muka Qira nampak x puas hati..merenung aku dengan mata bundarnya.

Sambil tersenyum..."Sapa pulak yang pesan?.meh sini ibu tunjuk...kat dalam balang ni dah penuh dengan "benda" nih..x kan lah ibu nak suruh Qira beli lagi..."aku explain kat dia sambil tunjukkan balang berisi "benda" tu.

"Ye..Qira dengar ibu sebut camtu" dia x nak mengalah lagi....

"Oklah ..x pe..kalau x nak ngaku x per..."aku surrender...

Beberapa minit kemudian...

"Ibu , cuba ibu cakap balik ..sama macam ibu cakap masa ibu suruh Qira g kedai tadi" dia bagi arahan kat aku pulak..

"Qira , dalam beg plastik ni ader 5 ringgit.Nanti beli telur 10 biji dengan beli jajan .Hah!Puas hati?" aku tanya dia balik...

"La ilahaillallahhhhhh...Qira salah dengar la bu..Qira ingatkan ibu suruh beli belacan...patutlah duit x cukup...ha ha ha ..."dia gelak sambil tepuk dahi...  "Sori ye bu.Qira silaplah"....aku tenung dia...konon-kononya nak marah..Tapi sudahnye kitorang gelak melambak2 kat dapur tu dua beranak...

BELI JAJAN.....BELACAN....aku salah cakap ke dia yang salah dengar?wakaka...

May 07, 2011

Double Triple Celebration...

Selamat Hari Ibu!!!!!!

Bulan 5 ni mmg banyak tarikh2 bersejarah dalam hidup aku...meh aku nk cite satu2....

Frankly , aku sebenarnya x tahu pun the actual date utk Mother's Day ni..Sebabnya bagi aku ..tiap2 hari aku sambut Mother's Day..yelah..aku rasa dalam seminggu ..almost everyday aku tepon mak..kalau bukan aku yg bercakap..mesti anak2 aku yg berborak ngan wan / atuk diorang..Ada2 je benda yg diorang nak repot...Dulu masa aku blm kawen..bila tiba bulan 5  je..melambak2 lah kek kat dalam peti sejuk..

Mula - mula sambut Mother's Day..
Dulu...kitorang (aku ngn along) yg akn ambik alih duty kt dapur ..Ayah akan bertindak jadi Mr.Penasihat...Nak msk spesel sket lah kononnya...Tapi , yg aku perasaan..menu speselnya...Nasi Ayam jer...Pastu mesti ader acara potong2 kek... 

16 MEI ....Hari Guru pulak...
Ada cite yg aku nk share ngan korang pasal hari guru ni...kalau masa zaman2 aku skolah dulu...aku beli kad atau bunga utk mak..sebab dia pun merupakan cikgu aku dulu...Pastu setiap kali tu jugaklah aku akan join utk buat persembahan kat skolah..Tapi pada tahun 2004....

Aku dapat merasa jugaklah macamana rasa nya di raikan oleh murid2. Dan part yg paling best..of course la masa dpt hadiah...Masa tu aku dh 2 thn mengajar..tapi tahun 2004 ni sambutan nya agak luar biasa sebab itulah tahun terakhir aku mengajar dan pada tahun yg sama jugaklah keta aku penuh dengan hadiah yang aku dapat...dan juga hadiah yg mak dapat...Petang selepas sambutan Hari Guru kat sekolah masing2..aku ngan mak bukak la hadiah2 yg kitorang dpt dari anak2 murid masing2...

Lepas habis bukak suma hadiah...aku pun mula mengira jumlah hadiah yg aku dpt..dan buat pertama kalinya ..aku punya hadiah lebih banyak dari hadiah mak!!! he he  he... Itulah kenangan yg paling aku x leh lupa..sebabnya kitorang berebut almari nk susun hadiah masing2....Memang happening betul....gembira campur sedih sebab lepas tu aku dh x dpt lagi hadiah yg banyak camtu....hu hu hu...

16 MEI...Besday Along Jugak!!!!
Ada satu kenangan yg aku x leh lupa ..yg best dan yg x best...

Kalau x silap aku masa tu aku sekolah rendah...masa musim Piala Thomas...zaman nama Rashid Sidek tengah meletup...

Beberapa hari sebelum besday Along...Satu family tengah excited menonton perlawanan Piala Thomas..masa tu Malaysia masuk Final..tinggal beberapa mata lagi sebelum Malaysia menang...sambil tolong along hidangkan makanan untuk dinner...mata aku ni x lepas dari TV...punyalah excited nk nengok badminton..aku berlari2 anak2 dari dapur ke ruang tamu sambil hidang dinner.Nasib x menyebelahi aku...along dh warning awal2 lantai dapur baru lepas mop..so..sendiri mau ingatlah kan...dia tengah menggoreng ikan...aku ni nak amik jug air kat dalam kabinet yg terletak kat  atas dapur...aku jinjit kaki nk amik jug..tapi ntah macam mana aku terkelicik...dan jatuh..lebih teruk lagi masa aku jatuh tu tangan aku tercapai telinga kuali!!!!

Dalam sekelip mata minyak panas dah landing atas tangan aku...dan suara aku meraung dah memeranjatkan seisi umah..tindakan pantas mak ngan ayah bawa aku g hospital telah menyelamatkan tangan aku dr luka teruk...tapi sebab nk selamatkan aku..tekanan darah mak pulak yang naik ..masa tu dia tengah ngandungkan adik bongsu aku.. Mungkin sebab terperanjat dan penat jaga aku...tapi mak x merungut pun..a few days later..mak sibuk pulak buat preparation utk celebrate besday along dan teacher's day ...ada 2 kek lagi..dan aku meraikan besday diorng dengan tangan yg menggelembung...hi hi hi..

Cite nye x habis lagi tau...beberapa hari lepas tangan aku sembuh...sedang aku membasuh pinggan kat dapur...tangan aku sibuk la menggonyoh cawan2...dan x semena2 ...ada satu gelas yg agak comel ..dan x padan langsung dgn saiz tgn aku...Aku masukkan tangan yang penuh dengan sabun kat dlm gelas tu..dan..."prakkkkkk!!!!!"  gelas tu retak..dan yg paling teruknya..hujung gelas tu dh melekat kt jari telunjuk aku...sambil lelap mata...aku tarik tangan aku keluar dr gelas yg retak tu..."sappppp!!!!!"...aku rasa jari aku ngilu...mula2 takut nk pandang....beberapa saat kemudian aku rasa  pedih yg amat sgt...

"Makkkkkkkkkkk!!!!!!" itulah perkataan pertama yg keluar dr mulut aku bila aku tengok buih sabun dh bertukar jadi kaler merah...dengan perut yang sarat mak basuh tangan aku..dan ternampak lah isi jari aku yg mcm perut ikan yg terbelah...Meraung?..heh...mustahil lah  kalau aku x melontarkan vokal aku yg sumbang nih....Dan mak?...kena darah tinggi lagi sekali...

Dah berbelas tahun berlalu..setiap kali aku tengok parut kat jari kanan aku, insiden tu mcm baru semalam je aku rasa...hmmmmm....

21 June....Pedet Ayah...( SELINGAN )
Sorilah..aku nk selitkan jugak cite adik aku ni walaupun dia lahir bulan 6

Mak sempat buat jemput-jemput ( cekodok ) utk breakfast pagi tu...Masa tu , aku tengok mak relax je....walau pun muka dia dh agak sembab dan tembam...lepas breakfast mak berehat kat dalam bilik..tapi aku pelik apsal ayah asyik keluar ke dalam sambil angkut beg baju mak...x lama pastu aku dengar bunyik motor kat depan umah...wan ngan atuk datang...lepas aku tengok ayah bercakap2 ngn wan..aku  tengok ayah pimpin mak masuk dalam keta.Tanpa fikir panjang aku meluru masuk dlm keta jugak walau pun ditegah oleh along , wan ngn atuk...Aku tau..masa utk mak melahirkan sudah tiba...Aku berkeras nak ikut jugak...Dan itulah pertama kali nya dalam hidup aku menyaksikan macam mana seorang anak keluar dari rahim ibu!!!

Mak selamat melahirkan adik bongsu aku di Hospital Swasta...Dan sebenarnya ..insiden aku menyaksikan peristiwa bersejarah itu adalah sesuatu yg tidak disengajakan kerana masa doktor tengah sibuk2 suruh ayah masuk temankan mak..aku menyusup masuk ikut mak masuk menuju ke labour room...tapi segala2 aku saksikan melalui cermin kaca...

13 MEI....anak sendiri pulak...

Ulangtahun yang ke-4 buat Izma Nurul Syaqira...Bila dah ader anak sendiri..barulah aku 100% faham betapa besar nya pengorbanan seorang ibu...dan x aku nafikan..setiap kali nk bersalin...orang pertama yang aku pohon ampun dan maaf adalah mak aku..Aku tau telah banyak airmata mak gugur kerana aku..Walau beribu kemaafan yang aku pohon mungkin x sama dengan apa yang telah dia lakukan utk menjadikan aku seperti sekarang..Andai dapat di putarkan kembali masa..Aku ingin jadi anak yang menyenangkan hati nya pada masa dulu...

"SELAMAT HARI IBU  BUAT MAK...SEMOGA ALLAH SENTIASA MEMELIHARA KESIHATAN MAK ....ANDAI NYAWA INI BOLEH MENJADI GALANG GANTI , AKU PASTI ITU PUN BELUM CUKUP UNTUK MEMBALAS SEMUA  PENGORBANAN MAK ...."

MA SAYANG MAK....

.

.
.

.

.

.

.

.

.
.