Jumlah pengunjung setakat ini .

Google+ Followers

Sokongan korang amat , amat , amatttttt dihargai .... ummmmuuuah!

December 01, 2010

Suka duka Si Debab...

Banyak benda yg aku lalui semasa zaman kanak2 yg xxxl..

Zaman Sekolah Rendah

Dari darjah 1 sampai darjah 5..jumlah kaki buli yg selalu buat aku malas nak g skolah....x terhitung ramainye...tapi masa tu aku dikira masih bernasib baik coz along ada jadi penyelamat..(dia ni tomboy...) aku ni kononnya adik yg manja lah....(uweeek.....!)sampaikan tali kasut pun dia yg ikatkan...kiter story ckit  psl along aku ni eh...

Nama dia Siti Suhaila .kengkawan dia panggil dia Siti..aktif aktiviti outdoor..masa zaman ni dia wakil N9 dalam volleyball dan badminton...

Aku...aktiviti outdoor? heh...aku pernah jadi goalkeeper utk team handball tapi kejap je...sebabnye..." lu pikir la sendiri ".... ha ha ha ...aku x suka berpanas dan berpeluh...tapi aku aktif indoor..bakat aku telah dihidu oleh Ustazah Muhainum...dia ni adalah org yg bertanggungjawab menaikkan nama aku semasa darjah 3 dan 4..sekolah aku menang 2 tahun berturut2 dalam pertandingan nasyid peringkat daerah...


Darjah 5..(Pertandingan Bercerita Sempena Minggu Bahasa).

Aku mencuba nasib..mana tau aku ada bakat lain plak kan...ayah ngan mak adalah org yg paling excited masa ni...mak jadi tukang karang cite...ayah tukang ajar...." Bawang Putih Bawang Merah " bersungguh2 betul diorng mengajar aku..padahal pertandingan tu antara kelas je...tapi...siapa sangka...beberapa hari sebelum pertandingan aku demam dan sakit tekak...ikut hati nak tarik diri je masa tu tapi mak ngan ayah bg semangat...dan apa yang aku ingat..ayah janji akan datang masa pertandingan tu...

Hari pertandingan...

Sebaik sahaja aku naik ke pentas...telinga aku menangkap suara - suara nakal..." pelan- pelan naik dik..roboh pentas kang..." memang kuang hajo abang2 pengawas tu...rasa mcm nak nangis...tapi aku hayun jugak kaki ni sebaik shj ternampak mak ngan ayah kat belakang dewan....aku kaku untuk beberapa saat...mengumpul kekuatan untuk memulakan cerita...

"BAYANGKAN SEMUA ORANG YANG KAT BAWAH TU BERBOGEL"

Itulah petua yg ayah bagi ..dia tahu aku ni kuat gelak..so bila teringat je tips special ayah tu...aku pun mula tersenyum..Bismillahirahmanirrahimmm..."Betapa...malang nasibku...tiada tempat mengadu...walau kini dah berganti ...seorang ibu..ibu tiri...."Yes...aku berjaya membuat seluruh isi dewan terkedu...

Yang saya hormati saudara pengerusi majlis, para hakim yang bijaksana , para guru dan ibu bapa yang dihormati sekelian..pada hari ini saya akan menyampaikan sebuah cerita yang bertajuk " Bawang Putih Bawang Merah.."..mata aku x lepas dari memandang mak ngan ayah...semua yg diorang ajar selama berminggu2  masih jelas lagi dlm ingatan aku hingga ke hari ini..dan untuk pengetahuan korang ..cerita ni dah jadi cerita wajib aku tiap2 malam buat anak2 aku...he he he ..sebab tu lah aku masih ingat jalan ceritanya..

Raihan - Sesungguhnya ( Lirik).flv

Bintang Kecil di Sungai Koyan

Mulanya cuma nak gi jenjalan je umah mak long aku...tapi bila sampai sana..felda dia tgh buat satu program ( program apa ntah..aku dh lupa)..yang aku ingat..ada Tengku Mariam@Kak Yong ngan Abang Salleh..diorang Dj radio yg agak famous gak masa tu..ha...aku dh ingat..Program Bintang Kecil.!..

First time dpt jumpa artis..jakun aku jap...ader syafinaz..(masa tu dia muda lagi)..ada kumpulan kristal..(bukan yang lelaki tau...ni group pompuan..rima rashidi , yg lain2 aku dh x ingat...

Tiba2..maklong tarik tangan aku..."nak nyanyi tak?" dia tanya..."err.....tanya mak la"..balas aku..(mahu tapi malu...). mak dah jadi PA aku secara bidan terjun...dipendekkan cerita...rentetan peristiwa di Sungai Koyan..aku ikut Mak Long dan geng2 kak lang ( Allahyarhamah Siti Salwani) buat persembahan di Angkasapuri...masa ni aku darjah 2...merasa jugaklah muka aku masuk magazine Bintang Kecil masa tu...

Semakin Mengembang

Hari ni aku cuba ingat balik zaman2 kecik aku yg best2 je...yg x best nnt lain kali aku cite...

Mak aku dh htr aku g skolah tadika masa umur aku 3 thn lagi...masa tu bukannya nk belajar sangat pun..saje gatal nk ikut kakak aku..lagipun tadika  masa tu kat bawah berek polis tu je...Cikgu Maimun...emmm..cikgu ni mmg best...dia ni rajin melayan aku coz aku antara yg paling muda kat tadika...aku ni pulak ,,,pantang baju kotor sikit..mesti naik ke tingkat atas..umah aku tingkat 3...salin baju...pastu turun balik...masa kat atas ...selain dari tukar baju...kak ju akan bagi aku makan...emmm..makan lagi...

Zaman kanak2 aku mmg meriah dgn kengkawan yg sebaya dan yg x sebaya...semuanya aku redah...part yg paling aku suka..bila akhir thn..majlis penyampaian hadiah...aku mesti take part jugak....menari, menyanyi,pakaian beragam...semua aku sapu hbs...masa tu blm tau malu lagi..bila org puji comel, montel.. hidung aku kembang kuncup sbb suka...muka pun merah padam ..cite tang part pakaian beragam...masa tu mak lah yg bertungkus lumus siapkan baju utk aku ngan along...(aku tgh menyelongkar semula album2 lama..kalau jumpa gmbr tu aku akan upload kat blog ni..ok) kimono , gaun pengantin , baju pari2...peh..kalau la baju2 tu masih ader..akan aku tunjukkan pada anak2 aku....

"Ayah Ibu  selalu...bertanyakan pada ku...
Bila dewasa nanti apa aku nak jadi...
Ibu ku pun bertanya..apa jawapan jua..
Ku tanyakan diriku...masih ku tidak tahu.."

"O...ooo..oooo..susah juga nak jadi dewasa...
O..oooo..ooo..kalau boleh nak begini saja...
Begini saja..."

"Nenek ku pun bertanya..aku geleng kepala..
Lalu dia berkata..memberikan jawapnya..
Bila dewasa nanti jadi orang berguna..
Berjasa pada nusa...berjasa pada bangsa..."


Bait2 lirik ni masih segar dalam kepala otak aku...kerana?...lagu ni memang mak cipta untuk aku..dan kerana nak menghafal lagu ni...aku kena dera ngan mak...( dia x pukul pun..tapi time tu aku rasa dia tgh mendera aku..) Mak letak sepinggan nasi panas ngan seketul peha ayam kat depan aku....nyum..nyum..nyum...pastu dia cakap.." Selagi kau belum hafal lagu ni siap dengan gayanya sekali..kau pandang je la nasik tuh...." huuuuu.....

Mak dh mengasah bakat aku sebagai penyanyi sedari aku kecik lagi....seingat aku la...sampai family aku dah pindah keluar dari berek polis pun diaorng masih jemput aku sebagai penyanyi jemputan dalam majlis2 keramaian di balai polis.. aku yang x tau apa2 ikutkan jelah...yang penting seronok...Lagu2 Ramlah Ram, Uji Rashid,Francesca Peter, Zaiton Sameon ,Rohana Jalil , Andrian adalah yg tengah top masa tu...

Dalam pada tu tabiat makan aku semakin berubah...aku akan cepat lapar kalau aku tgh nervous , cepat marah kalau aku lapar...dan yang paling teruk aku boleh bangun tengah2 malam...masuk dapur dan selongkar apa sj yg boleh dimakan kat dalam peti sejuk...

Perangai aku pun dah mula berubah dari seorang kanak2 yg suka bergaul, aku lebih suka berkurung dalam rumah dan buat aktiviti aku sendiri...aku suka indoor game....main keyboard , drawing  dan hobby yang paling best aku share ngan ayah aku...karaoke....

.

.
.

.

.

.

.

.

.
.