Jumlah pengunjung setakat ini .

Google+ Followers

Sokongan korang amat , amat , amatttttt dihargai .... ummmmuuuah!

January 21, 2012

Hari Lupa Sedunia

Hai kengkawan...LUPA? Hari ni aku nak cite pasal buah ati aku ....

Pagi2 lagi ...mcm biasa dia bangun tlg aku prepare makanan untuk berniaga..Tapi hari ni x rushing sangat mcm hari2 biasa sebab hari ni hari Sabtu...biasanya org x kerja..so diorang dtg beli makanan lambat sikit....Ok..malas lah nak ulas panjang...jom kita baca peristiwa LUPA yang pertama...

Jam 0530.....
Lepas mandi..dia dh siap2 packing bekas kuih semalam utk dipulangkan balik pada tuannya...Aku pulak sementara nak tunggu Subuh..sebab ngadap FB jap...hihihi...

Abah : Ibu , mana duit kuih kaksu?
Ibu   : Ada dlm beg...

Dia selongkar dalam beg berniaga dan terjumpa bungkusan plastik..then dia masukkan dlm bekas kuih...

Abah : Ibu , abah g jap eh...
Ibu   : OK..hati2...

Dalam 10 lepas dia keluar , aku pun shut down komputer , keluar dari bilik..Dan aku ternampak bekas kuih yang kononnya nak dipulangkan oleh hubby...Aku ngomel sorang2...ni mesti dia lupa...

Aku masuk bilik air dan mula bersiap..Sebaik aku keluar bilik air , hubby pun sampai... Aku nengok dia tersengih2..Macam dia tahu kesalahan dia...Aku terus direct tanya dia..

Ibu : Apsal blh lupalak?
Abah : He he ...abah pun x perasan , lepas abah siap packing , abah capai kunci kereta, abah g dapur minum jap pastu terus menonong je keluar....( dia gelak sorang2....)

Jam 0930
Masa ni aku kat gerai...dah selesai berniaga...disebabkan henpon aku rosak , hubby bagi henpon dia kat aku , dan simkad aku pulak dijadikan broadband...selalunya time2 camni , hubby mesti tgh ngadap komputer sambil memantau askar2 yang ber3 tu...

Siap je aku mengemas gerai....dah siap letak khemah kat atas bonet kereta...aku pun bukak pintu keta..Tapi apa yang mengejutkan aku bila tengok....
La!...Mana pulak kunci nya? Mesti hubby ambik skali masa dia nak balik umah...So aku pun SMS dia...Tapi yang peliknya..hampir setengah jam aku tunggu dalam kereta..tapi dia x muncul2..Walhal jarak antara rumah ngan lokasi aku berniaga tak sampai 5 minit kalau berjalan kaki....Hati aku dah panas nih...sepanas matahari pagi yang makin terik...

Aku tutup pintu kereta dan aku berjalan kaki balik ke rumah....Bengang betullah....Dah lah on the way balik tu aku berselisih dengan cleaner2 yang selalu membeli di gerai aku..Suma tegur apsal balik jalan kaki...bila aku cakap yang laki aku bawak balik kunci keta balik umah..suma dok pakat gelak...Walaupun hati panas tapi aku pun gelak lah jugak...

Sampai je kat umah...

Aku : Assalamualaikum.. ( Dengan muka berpeluh2 ..aku campak tudung kat atas kerusi )
Kakak : Waalaikumsalam...Eh ibu dah balik? X dengar bunyik kereta pun...
Aku : Mana abah?
Qira : Apalagi...tengah ngadap komputer lah...

Belum sempat aku masuk kebilik berjumpa dengan suspek...dia dah kuar dulu..

Abah : Eh ibu dah balik...x dengar bunyik kereta pun...( dia tersengih sambil menuju ke tingkap...aku perhatikan je...dalam hati mula istighfar....dan cuba senyum...)

Abah : Mana keta ibu?
Aku : Kereta...? Dapat x mesej ibu?
Abah : Ha mesej ? Mana ada ?
Ibu : Abah jgn tipu ..Kalau dah ngadap komputer tu ...gempa bumi pun x perasan..dah lama tau ibu tunggu abah kat bawah...Apsal bawak naik kunci kereta?
Abah : E'eh...hi hi...abah terLUPA lah bu...

Maka dipendekkan cite...sudahnya aku suruh dia yang pergi ambil kereta kat tapak gerai dan punggah suma barang meniaga dalam keta...dibantu oleh askar2...hmmmmmm...nak ambik hati lah tu...Sebabnya..selalunya setiap hari Sabtu mmg aku ngn hubby akn bawak anak2 keluar makan...So kalau aku bad mood ..mesti xleh kuar makan kan...:P

Jam1100
Kitorang kuar umah....masuk je dalam keta aku tanya hubby...

"Abah dah buang sampah?"

Mesti korang dh tau jawapannya...LUPA....

Jam 1130
Sampai je Tesco..aku terus masukkan anak2 kat Playland...pastu aku dan hubby menuju ke" Warung Kampungku "...kebiasaanya mmg macam ni...Kitorang makan dulu...pastu baru amik anak2 then bawak diorang pulak makan...Kalau sumanya makan serentak mmg akan huru - haralah foodcourt tu nanti...

Selesai menjamu selera....hubby bangun nak bayar bil....tapi x sampai 10 second hubby berpatah balik ke meja makan...

Abah : Ibu..nampak beg wallet abah?
Ibu   : X nampak..tadi abah bayar kat playland tadi guna duit mana?
Abah : Abah guna duit kat dalam poket seluar....( Hubby mula terbongkok2 memerhati kot2 lah wallet dia ada kat bawah meja....
Ibu : Suma duit ada kat abah kan.? ( Hubby angguk sambil meraba2 lagi poket seluarnya depan dan belakang...
Abah : Abah rasa teringgal kat umah lah..Macam mana ni?
Ibu : X cukup duit kat ibu ni...Abah sure ke tertinggal kat umah...?
Abah: Agaknye lah...abah balik kejap la ibu ye..Ibu tunggu sini boleh?
Ibu : Mmg kena tunggu lah kan..Tak kan nk pergi sekali , nnt diorng tangkap kita x bayar pulak!...

Sepeninggalan hubby..aku bersapau lah menunggu dia..dalam hati berdoa semoga wallet tu mmg tertinggal kat umah..kalau hilang...menangislah aku..Suma hasil berniaga hari ni ada dlm wallet dia...

15 minit berlalu....utk cover jgn bagi nmpk sgt yg ada something wrong berlaku...maka aku pun order air segelas lagi...mcm nk senak perut aku telan air....

1/2 jam berlalu.....aku mula perhatikan pintu masuk Tesco..." Lambatnya....dah hilang ke?" aku dh mula fikir yang bukan2....Tapi x lama pastu aku ternampak kelibat hubby muncul...dan dari jauh aku tengok dia tersenyum dan menggamit aku dtg ke kaunter....Selepas bayar bil....

Aku : Abah jumpa kat mana wallet tu...
Abah : Abah jumpa atas peti sejuk...
Aku : Abah tertinggal ke terlupa?
Abah :.................

Tiada jawapan yang keluar dari mulut hubby sebab dia dah gelak terbahak2 bila tengok muka aku yang dah cuak..." Grrrrrrrrrrrr,,,,nasib baiklah suami aku...kalau kengkawan dah lama aku smackdown dia...."

January 17, 2012

AL- FATIHAH

2 hari selepas besday aku...

Berita  disampaikan oleh hubby semasa dia singgah kat gerai lepas hantar budak2 ke sekolah..

" Ibu , ada berita sedih , harap ibu sabar ok..Makcik doktor dah meninggal.."

Statement hubby membuatkan aku terduduk...

"Innalillahiwainna Ilaihiraji'un"

Hanya itu yang mampu keluar dari mulut aku pada masa itu...

Al-Fatihah buat makcik , semoga makcik tenang di sana...

January 15, 2012

Hepi Besday To ME!!!!

Semalam Besday aku ! dah 31 umur aku rupanya...

Tima kasih pada Allah kerana memanjang umur aku , aku harap tahun ni akan membawa rahmat pada aku sekeluarga...

Mcm2 benda yang berlaku semalam...meh aku cite satu2...

Hubby...
Kalau sapa2 yg dh kawen mesti harapkan ucapan hepi berday dari "Kapten Kapal" kan? Tapi hubby aku  ni lain sket..Pagi semalam , kira2 dlm kul 4 pagi , aku kejutkan dia utk tolong aku prepare brg2 utk berniaga...Yang aku ni tunggulah kot2 ader ucapan besday yg kuar dr mulut dia..Lama sgt aku tunggu , aku nengok dia leka je perah santan utk masak nasi lemak..Ini x blh jadi!!!

Aku : Abah...abah ada terlupa sesuatu x malam tadi.. ( aku pandang muka dia sambil tangan aku sibuk menggoreng telur...hubby pandang dgn muka berkerut )
Hubby : Ermmm...abah lupa rendam bihun lah...( muka dia selamba je...aku ketap bibir)
Aku : Lain2..?
Hubby : Abah lupa kopek ikan bilis...

Muka aku dah mula panas...lambat pick up betul orang tua ni tau...

Aku : Bukanlah...hari ni berapa hari bulan?

Hubby tenung aku...aku pandang dia dgn mata x berkelip..tiba- tiba mulut dia melopong ! Belum sempat dia bersuara aku dh cross dulu...

Aku: Sampai hati x ingat besday ibu eh...

Pantas dia cuci tangan dan peluk aku dari belakang..." Sorilah ibu , abah dh teringat dah 2 hari lepas..tapi bila sampai hari nya abah terlupa lak..."

Walaupun nampak simple tapi bagi aku itu pun sudah memadai... dan lepas kitorng berniaga , kira2 kul 11 pagi..hubby ajak g  Tesco utk celebrate...

Sampai kat Tesco...

Anak2 aku masukkan kat dlm Playland..mmg dh jadi kemestian , diorng akan main puas2 kat dlm tu...aku ngan hubby pulak g cari makan kat food court...Lepas kitorng makan baru kitrng kuarkan budak be3 tu...dan bawak diorang mkn...kononnya nak banje diorng mkn kat KFC..tapi si Syahir buat hal...mengamuk kat dlm KFC , maka kitorng tapau aje...

Sampai kat umah...
Mak call dan bagitau dia dan ayah otw dtg JB..Huh ..dia berdua tu mmg suka buat surprise..Dan disebabkan umah aku mcm tongkang pecah , aku minta bantuan ank2 dara aku mengemas...mula2 liat nk tolong tapi ....

 " Atuk ngan wan nak datang , sapa tolong ibu kemas umah , nnt blh ajak atuk ngn wan jalan2"

Dengar je aku ckp mcm tu...riuh rendah jadi umah dgn jerit pekik kakak ngn Qira...

Tapi....
Kira2 dlm kul 3.30 , aku dpt panggilan dari mak... Diorng terpaksa batalkan perjalanan ke sini tpi terpaksa ke HUKM kerana ibu saudara aku berada dalam keadaan kritikal...

YA ALLAH YA TUHANKU , SELAMATKAN LAH IBU SAUDARAKU...

January 08, 2012

Jom buat kuih !!!!!!

Assalamualaikum kengkawan....

Entry kali ni tergerak lak hati aku ni nak share resepi kuih dengan korang suma. Ops tapi sebelum aku nk cite sikit apsal tetiba aku blh nak share resepi kuih ni..

Sepanjang cuti sekolah tahun lepas , kengkawan yang tumpang letak kuih kat gerai aku ni ambik kesempatan cuti - cuti Malaysia jugak... So bila diorng bercuti , takkan la aku pun nak cuti sekali kan...Tapi sebenarnya , terus terang aku katakan , graf keyakinan aku utk buat kuih ni agak mendatar sikit sebab...pengkritik tetap aku , aka Mr. Hubby jarang bagi sokongan bila aku inform kat dia yang aku nk buat kuih...nanti ayat yang kuar dari mulut dia mesti camni...

" Ibu buat kuih untuk makan sendiri bolehlah...tapi kalau untuk jual..."

Saje je dia biar ayat tu tergantung...ceh ! saja je dia bakar semangat aku..

Tapi tanpa disangka2 cuti sekolah yang lepas, seminggu sebelum geng2 aku bercuti...hubby bagi semangat kat aku utk cuba buat kuih utk dijual...bukan utk  makan sendiri...tapi dengan satu syarat...korang nak tau syaratnya? ermmm...hubby ckp camni..

" Try buat sikit dulu...tengok kalau ok baru blh jual.."

Maka keesokan hari nya , kuih pertama yang aku try buat adalah kuih karipap, punyalah bertungkus- lumus....siap je menggoreng..aku panggil suma pengkritik bebas aku merasa...( pengkritik bebas tu aka anak2 akulah...he he he ) meh kita baca apa komen diorng..

kakak : kulit dia keraslah ibu..
jepun  : inti dia banyak sangatlah ibu
adik   : .............  ( dia x reti nak komen apa2..tapi muka dia je yg terkerut2 sambil mengunyah )

pastu aku panggil pengkritik tetap...

aku : camne abah... ( aku pandang je dia mengunyah , dalam hati mintak2 komen dia agak positif...penat menguli x ilang  lg oiiiiii)

Hubby : Inti dah ok...kulit je keras sikit..kalau ibu buat lembut sikit dah ok kot...camne nk buat kulit dia lembut bu? ( becok pulak mulut dia ....tapi mulut masih mengunyah...) Aku x jawab apa2 pun ...

dlm kepala otak tgh ligat fikir ...then aku pun senyap2 masuk bilik ...buka pc...akhirnya aku "jumpa" seseorng kat fb...mak sedara aku....hi hi hi..dia ni mmg terer buat kuih..maka hari tu aku pun tuisyenlah buat kuih dgn dia..eh lupalak nak bagi tau..nama mak sedara aku tu  Maksu Dayang..

Makanya setelah tuisyen 2 3 jenis kuih dgn dia...keesokannya aku try buat lagi kuih karipap...dan Alhamdulillah...leganya hati aku bila hubby ckp camni..

" OK bu..karipap dh boleh jual..."

Dan sejak dari hari tu...keinginan nk try buat kuih2 lain pun mula datang.. Dan hubby pun mula bagi semangat...Aku sendiri pun x sangka aku blh buat kuih2 tu dengan gaya aku sendiri...Apa yang paling memuaskan hati aku bila suma kuih yg aku buat habis dijual...

Ha....korang nak tau apa kuih yg aku dh terer buat? Jom skroll kat bawah ni..kalau korang nk try buat blh jugak..tapi kalau x sedap jgn mrh ye..sebab sukatannya ikut suka hati aku je... hi hi...

Karipap

Untuk Inti...
Aku guna keledek ngn ubi kentang ...korang potong2 dadu..saiz ikut sukalah...
Tumis bawang merah ngan bawang kecik...bila dh naik bau masukkan serbuk kari ...ikut sukalah nk letak berapa banyak..kalau suka pedas korang letaklah sepaket...hi hi....pastu masukkan beberapa helai daun kari...pas kacau...masukkan keledek/kentang...kacau rata...korang jgn letak garam dulu sebab nanti garam tu akan diserap...takut terlebih masin lak..nanti bila dah nak empuk baru masukkan garam...ok done...biar inti tu sejuk....

sementara inti sejuk...jom buat kulit pulak...

Caranya...ambik minyak masak...kalau ikutkan maksu aku ajar , dia suh panaskan minyak ni dulu. tapi aku x panaskan pun...hi hi...minyak ni aku amik dalam 2 cawan 1/2...tepung nya sekilo...sebelum tu kan..korang ambiklah besen yg agak besar..senang korang nk uli tepung tu nanti..sebelum tuang minyak , campur sikit garam ngn perasa kat tepung tadi...dan jugak sesudu serbuk kari...pas gaul rata baru tuang minyak...gaul lagi bagi tepung tu melekat...then korang gunakan sikit air sejuk utk bagi tepung tu melekat...pastu korang jadikan tepung tu doh2 kecil...pastu canai lah bagi leper..taruk inti...dan kelim..dah siap...

Untuk mempercepatkan proses letak inti...aku guna acuan kuih karipap yang mcm ni ha..
pas dh siap ..goreng je ngan api perlahan...selamat mencuba..

kuih yang kedua...ketiga dan keempat dan kelima..aku guna satu bancuhan tapi blh buat 4 jenis kuih... hi hi..kuih2 nya adalah..tadaaaaaaa

Donat
Pau Sambal
Pau
Pau goreng
caranya ...senang bangat....

tepung gandum 2 kilo , mauripan 2 bungkus susu pekat 3 sudu , garam sikit ,minyak 1 1/2 cawan...telur dua biji...

Korang bancuh dulu mauripan dengan air suam..masukkan susu pekat ngan garam sekali..pastu biarkan kejap..then tuang je kat dalam tepung yang dah digaul ngan minyak..tuang mauripan tu sikit2...bila dh sebati..korang uli then biarkan je dlm besen dalam masa sejam...biar tepung tu naik 2x ganda dr saiz asal...

Pastu korang uli balik dan buat doh2 kecik pulak...utk pau , korang masukkan lah kaya ke , jem strawberi ke , guna inti karipap tu pun blh gak...utk pau..selain kukus , korang blh grg...

Utk pau sambal...grg bulat2 cam tu..pastu baru belah..then letak sambal ngan timun..sambal?...senang je....aku guna sambal nasi lemak yang buat tu lah... hi hi..jimat  masa kan...

Utk donat..caranya sama mcm buat pau sambal...cuma korang juz buat lubang kat tgh2....utk gula..aku ambik gula pasir tu je..aku blender then gaul kan dengan donat yg dh siap digoreng...hi hi hi..senang...so kalau korang nk try..silakan..tapi kalau x sedap jgn marah ha....ok...TATAAAAAAA

January 02, 2012

Aktiviti Pertama 2012

 Assalamualaikum suma...tima kacih la kerna sudi singgah jap kat cni...


Pagi 1/1/2012 ..aku dan hubby serta 3 org askar bersiap- siap nak g mendaftar puteri ke2 masuk sekolah tadika...

Sampai je kat tadika tu..kitorang suma terus masuk ke tadika dan tunggu giliran utk mendaftar...Hampir 1/2 jam menunggu akhirnya giliran kitorang..tapi yang kelakarnya...cikgu tu pergi panggil nama anak sulung aku..Izma Nurul Syafiqa...aku senyum je pandang cikgu tu dari jauh..sedangkan hubby dah pun duduk tercongok depan cikgu tu...pastu hubby buat correction...

Hubby : Cikgu , Izma Nurul Syafiqa dah naik darjah 1...ni yg nak daftar adik dia..Izma Nurul Syaqira..
Cikgu : Alamak ye ke Encik ? Maaflah ye..nampaknya saya kena betulkan balik lah borang ni...

Dari jauh aku nengok cikgu tu kelam kabut menulis...rupa2nya membetulkan nama anak aku..

Oh..utk pengetahuan suma..aku x join skali duduk kat meja cikgu tu coz aku sedang meng"handle" si Bulat...dia buat tadika tu macam umah la pulak..habis suma tempat dipanjatnye..

Habis sesi  mendaftar...sekarang sesi membeli kasut sekolah pulak...

Sampai je kat kedai kasut...hubby lepaskan suma anak2 ikut aku...Sebabnya dia parking keta kat depan kedai tu aje..Lagipun hari masih awal..so x ramai orang lagi..Huru - hara jadi kedai tu dengan suara anak2 aku..Lepas kasut , stokin pulak...dalam pada aku membelek satu barang lagi....tetiba telinga aku ni tertangkap perbualan antara kakak ngan Qira..perbualan tu lebih kurang macam ni..


Kakak : Qira , kau ambik yang ni sekali letak kat kaunter..nanti x payah pakai yang akak punya.
Qira    : Ni apa benda kakak?
Kakak : Gam..akak dah ada satu..kau ambik yang ni ada dua..satu lagi bagi adik..

Yang aku ni masih leka lagi membelek saiz kasut untuk si Qira...pastu aku aku dengar si kakak menjerit.

Kakak : Ibu ! Kakak letak benda ni kat kaunter ye...

Aku cuma mengangguk je...

Selesai satu bab..dan kitorang pun balik ke rumah...

Malamnya....aku sibuk mengisi borang orientasi kakak pulak...tiba bab nak letak gambar , aku minta pertolongan hubby untuk isi butiran diri kakak dan tampal gambar dia...dan sesuatu yang telah membuatkan aku dan hubby ketawa mcm nak pecah perut telah berlaku...

Abah : Kakak , abah nak pinjam gam..nak tampal gambar...
Kakak : Alah..pinjamlah Qira punya ..Nanti Syahir nampak dia nak..Qira punya kan ada 2..
Abah : Amboi ! Kedekut kau ye...Takpe..Qira..abah nak pinjam gam kejap boleh...

p/s : anak2 aku kalau dibodek..yang kedekut pun boleh jadi baik hati...Maka si kakak pun dengan paksa rela bangunlah ke bilik dan mengambil pencil box..

Kakak : Ambik kan ibu..berat lah..

Aku buka pencil box dia...dan aku jumpa sesuatu...

Aku : Mana gamnya ?
Kakak : Tu lah. Yang besar gedabak tu apa...?

Aku kuarkan benda yang dimaksudkan oleh kakak dan aku tunjukkan pada hubby...Membuntang mata hubby bila tengok benda alah tu...

Abah : Woi! itu bukan gam kertas lah...Qira..g amik beg kau...

Maka Qira pun bangun...beberapa second kemudian dia dtg bawa beg skolah dia..aku buat benda yang sama aku buat pada kakak...

Aku : Apsal pencil box kau ni berat sangat ?
Qira : Qira letak gam yang baru beli tadilah...
Aku : Gam apa yang berat sangat ni...( Aku menjeling hubby yang nampak sangat x puas hati )
Qira : Kan ibu belikan Qira gam tadi..ibu beli 2 kan...( Jepun cuba membela diri , sambil tangan aku sibuk mengeluarkan "gam" tu..

Abah : Astaghfirullahalaziiiiiiiiiiiimmmmmmmm....korang ni kenal ke tak gam? Ni bukan gam lah..

Aku rasa tentu korang tau apa yang anak2 aku letak dalam pencil box diorng..Atau korang tak tau?...He he he ..." gam yang dimaksudkan tu...ni haaaaaa


Gara2 kapur kasut ni aku ngn hubby ketawa sampai kuar airmata sambil diperhatikan oleh anak2 aku yang blur nengok kitorang...Maka selepas diterangkan barulah diorang pun join gelak sekali...cuma Bulat je yang x tau apa2...tapi dia pun join the club jugak....

January 01, 2012

Tahun Baru dan Tahun Lama....

 Semalam baru hubby tanya aku apa azam tahun baru...lambat aku nak jawab soalan cepu cemas tu sebab seingat aku la...azam 2011 tak sampai separuh pun yang terlaksana...2012?

Asalamualaikum pada kengkawan yang masih setia follow blog aku nih...

2012 ni aku x mau letak azam yang mcm dulu2 ..Tapi tahun ni aku nak pasang niat...errrrr...azam ngn niat tak sama kan...ki ki ki...Niat aku adalah..

~ aku nak majukan lagi bisnes yang dah 7 bulan aku usahakan ni.Kalau blh aku nak cari kedai yang sederhana besar ..( Hmmmm...ada sesapa yang boleh tolong ? hi hi hi)

~ aku nak cuba setelkan semua hutang piutang kengkawan mahupun sedara mara...hmmm..walaupun niat yang ni agak peribadi sket tapi aku nak share gak ngn korang..." Hutang WAJIB dibayar " kalau kita mati nanti roh kita akan terawang2 disebabkan hutang ni tau...ceh! nak jadi ustazah lak!

dan aku mohon ribuan ampun pada semua kengkawan dan sedara - mara yg telah banyak disusahkan oleh aku sepanjang tahun lepas dan juga tahun sebelumnya...aku pohon doa restu korang semoga rezki aku murah tahun ni ...so blh la aku bayar hutang2 korang sikit2 ye...aku sayang korang suma dan semoga Allah memudahkan urusan , memurahkan rezeki korang sepanjang tahun ini...

SELAMAT  TAHUN BARU SEMUA!!!!!!!

.

.
.

.

.

.

.

.

.
.