Jumlah pengunjung setakat ini .

Google+ Followers

Sokongan korang amat , amat , amatttttt dihargai .... ummmmuuuah!

April 30, 2011

Pandai - pandai sendiri je...

Ada kengkawan yang tanya kat aku , anak2 aku makan supplement apa utk proses tumbesaran diorng? Aku jawab..diorng makan semua benda yg boleh dimakan ...selagi tidak memudaratkan kesihatan diorang..aku bagi je..Ada jugak yg tanya ..ada tips2 yang aku boleh share ngan diorng ....Tips apa yg diorng ndak eh..Hmmmm...aku rasa sepanjang aku membesarkan 3 Izma nih ...antara yg aku pernah dan selalu buat...

Kakak....

Dia ni masa dalam pantang dulu ,dijaga oleh mak aku ..sapa lagi...Cikgu Rusnah tu la...penjagaan mak adalah 100% modern stile . Walaupun moden , tapi tetap ada jugak la sapu2 ngan minyak telon...yelah budak masih merah lagi kan..mesti nk kena sapu ngan minyak angin..nk ngelak kembung perut...

Tapi lepas sebulan berpantang kat Bahau , mak mertua aku pulak ambil alih menjaga aku ngn kakak kat Johor.Mmg satu kejutan buat aku...sebabnya...mak ( mak mertua aku ) punya cara penjagaan memang tradisional habis...Jadi jakun aku kejap...ops..sebelum tu..bagi sedara- mara yg baca en3 kali ni aku nk bagitau awal2 ye..ni bukan nk mengutuk ok..Aku juz nk share cite ngn korang..dan juga persediaan bg kengkawan yg akan melalui pengalaman ni nnt..Ok..meh kite sambung..

Cara mak T'ganu jaga aku ngn kakak mmg berbeza hbs dgn cara mak Bahau jaga . Kalau Mak Bahau, lepas mandikan kakak , dia akan lumurkan kakak dengan minyak angin dan bedak baby..tapi Mak Ganu lumurkan kakak ngn minyak kelapa...dari hujung rambut sampai ke hujung kaki...siap urut2 lagi badan kakak...Sekali tengok mmg nmpk sakit..Tapi aku tengok kakak tdo lena je lepas kena urut...Kalau korang nak tau..minyak kelapa yang dia sapu kat seluruh badan kakak tu dia buat sendiri tau...bau nye pun...perghhhhhhhh....mula2 sapu mmg sedap bau nye...mcm kerisik..tapi bila dah lama2...he he he...LU PIKIRLA SENDIRI!!!...

Syaqira....

Anak dara aku yg sorang ni cuma 2 minggu je berpantang kat Bahau..Dia ni hampir 90% aku jg sendiri masa dlm pantang...Aku punya stail?..Lagi simple...x der la nk sapu ngan minyak2 bagai...sebab tu la rambut dia ni nipis dan halus je..x macam kakak...korang tgk je la perbezaan rambut diorang...

Kalau korang nak tau masa kakak umur 4 bulan , dia demam panas..masa tu mmg aku x tau nk buat apa2..kelam kabut , takut , suma ada..bayangkan je lah pukul 3 pagi dia menangis meraung2 walaupun dh bagi ubat demam.Segala-galanya bermula lepas kitorang pergi Klinik Penawar.Doktor tu mcm tau yg kitorang ni baru first experience..so macam2 tips yg dia bagi...Tapi sebelum tu dia dh masukkan ubat demam kat bontot kakak....senyap terus budak kecik tu..


Antara tips yang dia bagi dan masih kitorang praktikkan sampai sekarang..

~ bila rasa suhu badan anak x mcm biasa..mandikan dia lebih kerap..tapi kalau panas nye x turun2 jugak..mandikan dengan air sejuk dlm peti sebagai rawatan kecemasan sblm bawak g kinik .

~ ubat batuk mmg x sesuai dgn bayi / kanak2...kalau kerap sangat bagi ubat batuk diorng blh kena flue atau hingus asyik meleleh je..so alternatif lain yg sangat berkesan..bagi diorng minum madu lebah yg dicampur dengan sedikit perahan limau kasturi...

~ bayi yg mandi air paip biasa tanpa campuran air panas ..tulang diorng lebih kuat ..itu yg doktor tu ckp..so lepas pantang 40 hari je..aku dh mandikan budak2 ni dengan air paip je..Tapi tengok cuaca lah..kalau cuaca sejuk aku mandikan dengan air panas jugak...:)

Antara benda2 yang aku pandai2 sendiri je bagi kat 3 Izma ni...

~ umur diorng sebulan je aku dh bagi minum susu yg dicampur dengan nestum..Mula2 takut jugak nak bagi..tapi bila tengok diorng mcm x puas je minum susu..aku nekad campurkan sikit dlm susu diorang..Then bila aku tengok "production" diorng ok je...aku continue je la...

~ kadang2 diorng ni kena cirit - birit jugak...so aku akan letak sikit garam dalam secawan air suam then bagi diorng minum...

~ kalau tengok diorng ni dh dekat 2 hari x "melabur" aku akan beli Vitagen...lepas kena 2 botol sorang ....pelaburan pun aktif balik...

Syahir....
 
Budak kecik ni pulak mak Bahau cuma sempat jaga dia 2 minggu je...Dia kan lama duduk kat dlm spital..So penjagaan dia mmg ikut cara hospital ...Pengalaman pertama menjaga anak lelaki memang mencabar kesabaran dan kewibawaan aku..X boleh la aku silap makan sikit mesti perut Syahir akan kembung .Yelah ..dia kan menyusu badan...banyak benda yang aku kena pantang makan..sampai air sejuk pun aku x leh minum...hampir setahun aku x minum air dalam peti sejuk...air batu jauh la sekali..Kadang2 bila tekak aku teringin sangat nk minum air sejuk...aku bagi Syahir minum susu botol ....

Kalau kakak2 dia x payah sibuk2 nak tuam2 ..tapi Si Bulat ni...setiap kali lepas mandi atau tukar pampers..mesti aku kena tuam "adik" dia...Masa dia kecik dulu..pusat dia tersembul keluar...Puas jugak aku tekan2 ke dalam tapi tetap tersembul jugak..Bayangkan je la..aku letak syiling 50 sen kat atas pusat dia..syiling tu boleh jatuh...Tapi lama-kelamaan..bila badan Syahir makin mengembang..pusat dia dah jadi normal balik...

Aku ada dengar mcm2 petua orang tua2 untuk berhentikan anak dari menyusu badan..aku punya petua senang je...Mesti kengkawan yang pernah mengandung ada makan vitamin c ( ubat kaler kuning saiz kecik )..Bau ubat tu mmg x best kan...Ha...caranya..aku hancurkan ubat tu sampai jadi serbuk..pastu aku sapukan ke sekeliling aerola ( puting )..Cara ni aku buat masa nk stop kan Syaqira dulu..Tak tau lah cara ni berkesan ke x utk Syahir nnt...Ok ...sekian saja tips aku utk korang...kalau rasa nak follow...silakan...kalau x nak pun x per....:)

.

.
.

.

.

.

.

.

.
.