Jumlah pengunjung setakat ini .

Google+ Followers

Sokongan korang amat , amat , amatttttt dihargai .... ummmmuuuah!

March 14, 2011

hari makan...makan...makan...dan makan lagi...

Hari Ahad...ermmmm...ingat nak tarik selimut balik lepas Subuh tadi...tapi bila teringat nak main masak2 hari ni..cancellah sambung tdo.Baik aku ke dapur.Sementara askar2 tu tgh tdo.Kalau diorng dh bangun karang , gerenti huru-hara lah dapur aku ni nanti.Mcm malam tadi,masa aku tengah basuh ayam , Syahir ngan Jepun boleh main pedang2 guna kaki ayam.So pagi ni , pukul 6.30 aku dh masuk dapur.Itu pun buat kerja slow2..dalam erti kata lain , cuba tak keluarkan bunyi..takut askar2 tu terbangun awal...

Menu pagi ni..
Rendang Ayam dgn Nasi Impit...

Sebenarnya x plan pun nk buat rendang ayam ni , tapi masa pergi pasar semalam ternampak ayam telur, terus teringat kat sorang jiran aku ni yang tgh ngidam nk mkn rendang negeri sembilan.So hubby pun terus beli 2 ekor ayam telur.Last minute baru hubby ckp nk makan rendang ngan nasi impit.Aku pulak teruslah cari bahan2 nk buat rendang.Ala..bukannye susah sangat ..masak pun main campak2 je..

Kalau ader sapa2 yg nk try resepi aku blh try...kalau x sedap...tambah lah apa2 yg patut ye... :)

Bahan2 yg aku blender ...
Lada api - 50 biji ( Aku buat x berapa pedas , ikut selera askar2..)
Serai - 4 batang
Lengkuas & Kunyit -sebesar  ibu jari ( ikut saiz ibu jari korang sendiri lah...)

Lepas tu , campurkan semua bahan2 tu dengan ayam , then letak atas dapur...kemudian masukkan santan.Biarkan sampai menggelegak , bila dah nak kering kuah tu , masukkan kerisik...pastu masukkan daun kunyit yg dihiris halus2.Ops...jgn lupa bubuh garam...ha..dah siap...
Gambar ni aku amik kat google...tapi lebih kurang samalah...
 Ermmmmm..nasi impit aku dh siap rebus malam tadi...





Siap satu menu , requested by hubby.Dan satu lagi menu on the way...tgh menggelegak dalam rice cooker...sementara tu , aku kopek benda nih....
Nyum nyum nyum....pastu aku masukkan buah durian tu kat dlm rice cooker yg tgh menggelegak tu.Apa yg ada dlm rice cooker tuh ? He he he ...tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
Bubur kacang plus durian siapppppppp!!!!!...he he he ..menu permintaan anak sulung aka kakak.Si kakak ni stail dia makan bubur ni sebijik macam atuk dia.Dia mesti akan srh aku letak bubur kacang ni dlm peti sejuk dulu...dah sejuk baru dia makan..macam aiskrim kata dia...

Selesai 3 menu untuk pagi...lepas Zohor tadi tiba2 si Jepun tanya mana kek yang dia mintak..hadui yai...x kenyang2 lagi? Erm...aku ckp ngan dia besok je la aku buatkan...tapi bila tgk dia senyap je x sampai hati pulak...lagipun bukannya susah sangat..x sampai 20 minit pun.Bahan2 pun just biskut marrie , marjerin , susu pekat ngan milo...Campak2 je dlm kuali tu , gaul semua bahan2..pastu tuang dlm loyang , then letak dalam peti sejuk...dah siap....
Kek biskut marrie ( gambar aku copy dr google..)
Hmmmmm...dan malam ni...aku goreng sayur favourite hubby ....rendang kacang panjang campur limpa.

 Memang penat sikit hari ni...tapi hati aku puas sebab dapat masak untuk org2 yg aku sayang....mlm ni semasa en3 ni aku post kan...anak2 dan hubby sedang tidur kekenyangan...:)

.

.
.

.

.

.

.

.

.
.