Jumlah pengunjung setakat ini .

Google+ Followers

Sokongan korang amat , amat , amatttttt dihargai .... ummmmuuuah!

April 30, 2011

Pandai - pandai sendiri je...

Ada kengkawan yang tanya kat aku , anak2 aku makan supplement apa utk proses tumbesaran diorng? Aku jawab..diorng makan semua benda yg boleh dimakan ...selagi tidak memudaratkan kesihatan diorang..aku bagi je..Ada jugak yg tanya ..ada tips2 yang aku boleh share ngan diorng ....Tips apa yg diorng ndak eh..Hmmmm...aku rasa sepanjang aku membesarkan 3 Izma nih ...antara yg aku pernah dan selalu buat...

Kakak....

Dia ni masa dalam pantang dulu ,dijaga oleh mak aku ..sapa lagi...Cikgu Rusnah tu la...penjagaan mak adalah 100% modern stile . Walaupun moden , tapi tetap ada jugak la sapu2 ngan minyak telon...yelah budak masih merah lagi kan..mesti nk kena sapu ngan minyak angin..nk ngelak kembung perut...

Tapi lepas sebulan berpantang kat Bahau , mak mertua aku pulak ambil alih menjaga aku ngn kakak kat Johor.Mmg satu kejutan buat aku...sebabnya...mak ( mak mertua aku ) punya cara penjagaan memang tradisional habis...Jadi jakun aku kejap...ops..sebelum tu..bagi sedara- mara yg baca en3 kali ni aku nk bagitau awal2 ye..ni bukan nk mengutuk ok..Aku juz nk share cite ngn korang..dan juga persediaan bg kengkawan yg akan melalui pengalaman ni nnt..Ok..meh kite sambung..

Cara mak T'ganu jaga aku ngn kakak mmg berbeza hbs dgn cara mak Bahau jaga . Kalau Mak Bahau, lepas mandikan kakak , dia akan lumurkan kakak dengan minyak angin dan bedak baby..tapi Mak Ganu lumurkan kakak ngn minyak kelapa...dari hujung rambut sampai ke hujung kaki...siap urut2 lagi badan kakak...Sekali tengok mmg nmpk sakit..Tapi aku tengok kakak tdo lena je lepas kena urut...Kalau korang nak tau..minyak kelapa yang dia sapu kat seluruh badan kakak tu dia buat sendiri tau...bau nye pun...perghhhhhhhh....mula2 sapu mmg sedap bau nye...mcm kerisik..tapi bila dah lama2...he he he...LU PIKIRLA SENDIRI!!!...

Syaqira....

Anak dara aku yg sorang ni cuma 2 minggu je berpantang kat Bahau..Dia ni hampir 90% aku jg sendiri masa dlm pantang...Aku punya stail?..Lagi simple...x der la nk sapu ngan minyak2 bagai...sebab tu la rambut dia ni nipis dan halus je..x macam kakak...korang tgk je la perbezaan rambut diorang...

Kalau korang nak tau masa kakak umur 4 bulan , dia demam panas..masa tu mmg aku x tau nk buat apa2..kelam kabut , takut , suma ada..bayangkan je lah pukul 3 pagi dia menangis meraung2 walaupun dh bagi ubat demam.Segala-galanya bermula lepas kitorang pergi Klinik Penawar.Doktor tu mcm tau yg kitorang ni baru first experience..so macam2 tips yg dia bagi...Tapi sebelum tu dia dh masukkan ubat demam kat bontot kakak....senyap terus budak kecik tu..


Antara tips yang dia bagi dan masih kitorang praktikkan sampai sekarang..

~ bila rasa suhu badan anak x mcm biasa..mandikan dia lebih kerap..tapi kalau panas nye x turun2 jugak..mandikan dengan air sejuk dlm peti sebagai rawatan kecemasan sblm bawak g kinik .

~ ubat batuk mmg x sesuai dgn bayi / kanak2...kalau kerap sangat bagi ubat batuk diorng blh kena flue atau hingus asyik meleleh je..so alternatif lain yg sangat berkesan..bagi diorng minum madu lebah yg dicampur dengan sedikit perahan limau kasturi...

~ bayi yg mandi air paip biasa tanpa campuran air panas ..tulang diorng lebih kuat ..itu yg doktor tu ckp..so lepas pantang 40 hari je..aku dh mandikan budak2 ni dengan air paip je..Tapi tengok cuaca lah..kalau cuaca sejuk aku mandikan dengan air panas jugak...:)

Antara benda2 yang aku pandai2 sendiri je bagi kat 3 Izma ni...

~ umur diorng sebulan je aku dh bagi minum susu yg dicampur dengan nestum..Mula2 takut jugak nak bagi..tapi bila tengok diorng mcm x puas je minum susu..aku nekad campurkan sikit dlm susu diorang..Then bila aku tengok "production" diorng ok je...aku continue je la...

~ kadang2 diorng ni kena cirit - birit jugak...so aku akan letak sikit garam dalam secawan air suam then bagi diorng minum...

~ kalau tengok diorng ni dh dekat 2 hari x "melabur" aku akan beli Vitagen...lepas kena 2 botol sorang ....pelaburan pun aktif balik...

Syahir....
 
Budak kecik ni pulak mak Bahau cuma sempat jaga dia 2 minggu je...Dia kan lama duduk kat dlm spital..So penjagaan dia mmg ikut cara hospital ...Pengalaman pertama menjaga anak lelaki memang mencabar kesabaran dan kewibawaan aku..X boleh la aku silap makan sikit mesti perut Syahir akan kembung .Yelah ..dia kan menyusu badan...banyak benda yang aku kena pantang makan..sampai air sejuk pun aku x leh minum...hampir setahun aku x minum air dalam peti sejuk...air batu jauh la sekali..Kadang2 bila tekak aku teringin sangat nk minum air sejuk...aku bagi Syahir minum susu botol ....

Kalau kakak2 dia x payah sibuk2 nak tuam2 ..tapi Si Bulat ni...setiap kali lepas mandi atau tukar pampers..mesti aku kena tuam "adik" dia...Masa dia kecik dulu..pusat dia tersembul keluar...Puas jugak aku tekan2 ke dalam tapi tetap tersembul jugak..Bayangkan je la..aku letak syiling 50 sen kat atas pusat dia..syiling tu boleh jatuh...Tapi lama-kelamaan..bila badan Syahir makin mengembang..pusat dia dah jadi normal balik...

Aku ada dengar mcm2 petua orang tua2 untuk berhentikan anak dari menyusu badan..aku punya petua senang je...Mesti kengkawan yang pernah mengandung ada makan vitamin c ( ubat kaler kuning saiz kecik )..Bau ubat tu mmg x best kan...Ha...caranya..aku hancurkan ubat tu sampai jadi serbuk..pastu aku sapukan ke sekeliling aerola ( puting )..Cara ni aku buat masa nk stop kan Syaqira dulu..Tak tau lah cara ni berkesan ke x utk Syahir nnt...Ok ...sekian saja tips aku utk korang...kalau rasa nak follow...silakan...kalau x nak pun x per....:)

April 29, 2011

Suami Oh Suami !!!

Ni cite 2 minggu yang lepas ....

Pagi tu aku tengok perangai abah pelik sikit...selalunya bila aku kejut bangun pagi , dia mesti minum air panas dulu sebelum masuk ke bilik air..Tapi pagi tu ..dia terus masuk ke bilik air..Hmmmm....dh x tahan nak "melabur" kot..aku teka dalam hati je...Pagi tu jugak dia agak senyap..x ramah mcm biasa.X der ucapan Salam & gud morning kiss seperti lazimnya.. Aku biarkan je..Maybe dia penat sebab lambat tido mlm tadi. Tulah sapa srh leka sangat ngadap komputer ? Pukul 3 pagi baru tido..

Sebelum dia keluar rumah , aku salam tangan abah mcm biasa dan menghantar dia kat hujung tangga sambil mendukung Syahir.Tapi masa aku nak kunci pintu rumah , baru aku perasan , kunci yang aku pegang tu kunci kereta!!! Alamak...maknanya abah dah terbawa kunci rumah.Mujur jugak kat kunci keta tu ada jugak kunci umah..Aku geleng kepala je...Dalam hati dah mula nak mengomel..Apa lah abah ni..

Masa aku kemas2 umah ....
Aku tengok kotak rokok dan lighter abah terletak cantik je kat atas peti sejuk..Huh!!! dia lupa la tu..Aku cakap sorang2...Tapi..."Ya Allah!!!!..Beg duit pun tertinggal jugak?!!!" aku dh separuh menjerit...Pantas aku berlari ke dalam bilik tidur mencari henpon .

Lebih kurang camnilah perbualan nya..

Aku : Assalamualaikum..
Abah: Waalaikum salam..Ada apa ibu?
Aku : Cuba abah tengok dalam poket seluar apa yang x der?
Abah : Jap eh.....( beberapa second pastu ) eh wallet abah tertinggal ye bu?
Aku : Hish!!!Apalah abah ni...Satu lagi..pagi abah start keta pakai kunci apa?
Abah: He he he ..pakai kunci umah..Sorilah ..abah x perasan terbawak salah kunci..jangan marah ha...

Aku masih x puas hati lagi , aku pelik nape aku x dengar bunyi mesin yang selalu dia guna masa dia kerja..aku tanya lagi..

Aku : Abah ok x ni?
Abah: Ok je..nape?
Aku: Abah kat mana?
Abah: Errrrr...kat tempat keja la..nape?
Aku : Apsal senyap jek...jgn tipu...abah kat kinik ke ( Aku serkap jarang je..sebab 2 hari sebelum kejadian ni dia ader ngadu sakit pinggang )
Abah : Mana ibu tau?Hehehe...dengan ibu ni x leh nk secret langsung lah...Abah kat kinik gigi lah....Jap g 
abah tepon balik ye..jgn risau lah, abah x der apa2..nak amik ubat je..bye..

Henpon dimatikan....

1/2 jam kemudian.
Aku terdengar pintu rumah dibuka...Abah senyum je bila tengok aku renung dia dengan muka masam...Aku bukannya marah pun..Saje nk marah2 manja..he he he ..

Aku: Mana ubat nya? ( aku tanya sebab aku x nampak pun plastik ubat kat tangan abah..
Abah : Klinik tutup...
Aku : Klinik tutup? Klinik 1 Malaysia tutup?
Abah: Bukan Klinik 1 Malaysia..Abah g klinik gigi tadi...

Baru aku teringat dia ader cite kat aku yg gigi geraham dia dah berlubang.Tapi bukan itu motif cite ni yang sebenarnya..

2 hari selepas kejadian...

Aku tanya abah bila lagi nk g kinik gigi ..Dia kata kinik gigi kat Masai ni buka hari Isnin dan Jumaat je...Dan kebetulan petang tu abah bawak kitorang jalan kat pekan Masai...Tetiba dia kluar citer masa dia g kinik tempoh hari...

"Ibu nak tau..sebenarnya haritu abah dah tersalah g kinik...Abah  x tau pulak kinik gigi ngan kinik kesihatan tu diorang buat asing2..."

Dia sambung lagi bila aku tanya..."Haritu abah g kinik kat mana?"

"Abah g kinik yang kat atas bukit tu...dah dekat sejam tunggu , baru sampai angka giliran , bila dah buat kad,baru nurse kat dalam kinik tu bagitau kinik gigi kat bawah bukit , tapi kinik tu buka hari Senin ngan Jumaat je.."

Mata aku dh terbeliak sambil menahan gelak...

"Laaaaaaaa.....memang 100 percent salah !!!!!!! Kinik yang kat atas bukit tu kan Klinik Ibu Mengandung dan Kanak2...!!!!

Huargh hahahahah!!!!!...

April 28, 2011

Jom Join Bloglist Jamal

Pagi tadi masa aku membelek2 Nuffnang , tetiba ternampak lak  member Innit yang sorang nih..So terasa mcm nk mencuba nasib .Manalah  tau kan kot2 ader la rezki anak - anak,tergerak lak hati Jamal ni nak menyenaraikan blog aku kat dlm bloglist dia..

Bagi kengkawan yg dh follow blog aku ni pasti sedia maklum yang blog aku adalah tentang kehidupan seorang wanita , anak dan isteri yang berbadan XXXL...Susah, senang , suka dan duka menjadi XXXL nih..

So bagi kengkawan yang nk berminat nak menambah pendapatan macam en.jamal kita ni boleh la g kat blog dia

banyak sangat info yang dia provide utk org2 yg berminat nk buat duit melalui blog nih..Aku pun nak cuba jugak..x rugi mencuba kan..kalau ader rezki...sumanya utk keluarga dan anak- anak.Insya Allah...

Kisah 2 budak Hilang....

Last week kitorng g shopping baju sekolah kakak ...mcm biasalah , aku mengangkut semua askar2 aku ikut sekali..dibantu oleh en.hubby..Sebelum tu kat dlm keta aku dh siap pesan kat abah, jgn lepaskan adik..kalau x larat nk dukung..letak je dia dlm troli...abah diam je...

Masuk je kat dlm kedai baju ....

Mula2 semua masih terkawal lagi ...tapi lama2 Syahir dh mula gelisah...dah mula mengeliat2 nak lepaskan diri dari dukungan...aku pulak tgh sibuk mencuba2 baju kt badan kakak...

Nak jadi cerita...aku panggil abah utk tgk baju yg aku pilih utk kakak..Saje lah nk  tnya pendapat dia..Masa tu aku tgk Si kecik tu berjalan terkedek2 kat depan abah....Sambil mulut dia terjerit -  jerit...Sukalah dapat lepas...pastu aku tgk dia main nyorok2 ngan Syaqira kat celah2 baju tu...Pastu aku ngan abah leka mencari baju2 lagi utk budak2 ni...Tetiba kakak tanya...

Kakak : Ibu , Qira dengan Adik mana?

Aku toleh kiri kanan , pastu aku tengok abah dh berlari menuju ke pintu masuk kedai baju tu...dia tanya guard yg berdiri kat situ...aku perhatikan dari jauh guard tu geleng2 kepala nya..Darah aku mula berderau..mula2 fikir yg bukan2....Tetiba aku terdengar suara Syaqira mengilai-ngilai ketawa...

"Ha ha ha ha ...ibu..adik ader kat celah baju ni ha!!!!"

Abah meluru kat tempat Syaqira berdiri...pastu aku tengok abah pun gelak besar sambil dukung Syahir yg dah pucat lesi...Agaknye dia x jumpa jalan keluar dari tempat baju tu kot...

"Kan ibu dh pesan jgn lepaskan adik." Aku mulalah nk membebel ...tapi bila tgk adik tersenyum ...terbantut lak aktiviti membebel aku...pastu aku sambung pilih baju lagi...Tetiba...

Abah : "Ibu....Qira mana?!!!"

Oh my God!!!!!Lagi sorang pulak ilang..kali ni aku terus g kat cashier...tanya ada CCTV x dlm kedai tu..Tapi belum sempat cashier tu menjawab ...salah seorang pekerja kat kedai baju tu menyapa aku...."Kak , tadi saya nampak dia kat tempat anak lelaki akak tadi..."

Abah pergi balik kat tempat dia jumpa Syahir tadi..Tapi Qira x der kat situ...Aku dh mula gelabah...tapi dari jauh aku terdenar suara budak nangis....

"huuuuuuuuu.....huuuuuuuuuu...abahhhhhhhhh....ibuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!"

Pekerja2 kat dlm kedai baju tu pun tolong cari sekali...rupa- rupanya dia cari Syahir..tapi sudah nye dia sendiri yg lost!!! huh....

Lepas kejadian tu..dua2 x berani nk jalan jauh2..Syahir pun x berani nk turun dari dukungan abah..Si Jepun pulak jalan sambil pegang baju aku .

April 20, 2011

Kenapa , Mengapa ?....

 Sejak dh buat kerja part time kat umah ni..masa sgt lah terhad utk buat / fikir benda2 yang lain..Badan mmg penat tapi aku rasa mcm aku suka pulak keadaan sekarang sebab aku dh x sempat dh nk fikir benda2 yg mengusutkan kepala otak sebelum tidur..Sekarang ni , letak je kepala kat bantal..terus je ZzzzzzzzZzzzzz.......

En3 kali ni aku nk story sikit pasal anak dara aku yg no.2 , Izma Nurul Syaqira . Dia ni sejak dua menjak ni dah jadi sangat becok pulak .Dia dh join venture ngan si Kakak. Hmmmm..budak berdua ni mmg sibuklah nak menolong sekali aku mengira envelope . Tapi aku x bagi sebab kalau dia be2 dah campur tgn .. gerenti si Syahir pun nak menyibuk sekali..Ok back to Syaqira..

Banyak benda yang dia soal kat aku dalam beberapa hari kebelakangan ni.Syok jugak melayan pertanyaan2 dia ..Tapi ada jugak antara soalan2 dia tu yg buat aku  jatuh dari kerusi dek gelak..Jom layan cite dia..

Masa tengah nengok cite "Waris Jari Hantu"...

Jepun tanya....
" Ibu , harimau tu orang ke harimau?"

Aku jawab...
"Harimau tu haiwan la..

Beberapa minit kemudian...

Jepun tanya..
"Ibu , tadi ibu kata harimau tu haiwan..apsal tetiba harimau tu pakai kain?"

Aku ....x mampu nk jawab sebab aku dh terkekek-kekek gelak sampai jatuh dari kerusi...wakaka...

Satu malam masa tengah nengok Akademi Fantasia 9 ( Konsert Pertama )

Masa Miza tengah nyanyi...Qira tanya..

" Ibu , kakak yang badan macam ibu tu nyanyi ke jerit?"

Abah tolong jawab bagi pihak aku ...
" Dia tengah bernasyid...

Masa Raqib tengah nyanyi....dia jadi pengkritik bebas..

"Laaaaa.....dia nyanyi pakai henpon lak ibu ..."

Aku senyum je sambil tangan ligat buat kerja..tiba2 satu umah gelak bila nengok Enot naik pentas...dan gelak aku jadi makin kuat bila Qira cakap...

"Tadi nyanyi pakai henpon , ni dia bawak mak dia sekali nyanyi ngan dia !!!! ha ha ha ..Mak dia pun macam ibu ...ha ha ha "

Petang hari minggu lepas saja2 lah bawak diorng ni lepak2 kat bawah . Then jiran cina yg kat tingkat atas umah aku tu turun dgn boyfren dia ..Aku juz angkat tgn je kat dia sebagai tanda ramah ..Aku x perasan lak yang si Qira ni merenung couple tu sampai keta diorng hilang dr pandangan . Dan x disangka - sangka ....

"Ibu , semalam Qira tengok anak Aunty May tu kan kecik je..hari ni camne dah sama besar ngan dia pulak?" huargh hahahaha ....aku gelak je tanpa menjawab soalan dia..takut lagi banyak pulak soalan dia...

April 15, 2011

I miss bloggingggggggggg

Waduh...lama nya x merapu . Kesibukan yg melanda 2 3 minggu tlh menyebabkan aku kekurangan masa utk menjengah . Kalau ikutkan banyak menda yg aku nk tulis..tapi dgn line problem , melayan karenah anak2 , kerja2 umah yg x penah selesai , part time job yg baru aku buat..huh mmg x ckp masa.Hari ni ader kelapangan sket , aku curik2 masa  nk mengetuk2 keyboard ni ha..rindu sangat nk menaip sudah tidak tertahan lagi..he he he ..Apa aku buat yg sampai xder masa nk mengemas blog ni eh...

Part time kat umah
Aku dpt offer dr mak budak yg aku asuh ni utk buat part time , mengira & mengikat envelope kat umah..mula2 mcm x nak..tapi bila fikir balik..x rugi mencuba..lagipun sambil nengok tv pun blh buat kj...duit masyuk jugakkan..baru 5 hari buat dah 200 kotak berjaya aku siapkan..kerja nya mmg senang tapi aku ni x thn duduk lama2 , sakit pinggang...plus dgn setiap hari tdo kul 2 pagi ...pastu kul 5 pagi dh kena bgn ...kepala pun jadi kembang..semalam aku telah diarahkan oleh mr.hubby utk stop 4 awhile sebab aku dilanda sakit pinggang dan demam...huwaaaaaaaaa....

Syahir oh Syahir...
Hmmm ...budak kecik ni pun merupakan salah satu sebab aku x dpt nk mengadap monitor ni lama2...sebabnya..makin membesar..makin aktif budak kecik nih..antara perkara negatif dan positif yg berlaku antara aku ngn budak kecik ni....

Malam ABPBH yang malang....
Tengah aku syok2 melayan ABPBH ..si kecik ni x habis2 main kejar2 ngan kakak-kakak dia...tapi bila time iklan blh lak duduk diam2..bila start je balik ABPBH tu..mulalah diorng riuh- rendah...Masa tu..aku mmg tgh leka ngadap TV...tetiba Syahir datang terkam aku dari belakang...aku diam je...pastu dia landing pulak atas riba aku...then bangun balik sambung main kejar2...At the 2nd time si kakak ngn jepun kejar si kecik , dia berlari kononnya nk menyorok kat aku..tapi suddenly kepala dia terhantuk kat muka aku ....

Perghhhhhhhh!!!!!!!..Kebas muka aku kejap..kalau ikutkan hati mmg teruk kena lepuk budak2 bertiga tu..tapi aku sabar je sambil tangan menekup muka ....berdesing telinga aku beb...Tapi yg pelik nye apsal kebas kat muka aku  lambat surut...Tetiba kakak menjerit.." Ibu...darah!!!!!"...Alamak...!!!!Aku tercedera ke?...Cepat2 aku masuk dlm bilik air..Sebaik saja aku tundukkan muka ke sinki...darah menitik2 laju kat dlm sinki...Aku cuba sentuh hidung aku tapi x der drh yg keluar dr situ...then aku sentuh mulut...yup....dr situ lah darah tu keluar...tapi aku masih x tau lg besar ke x luka nya sebab muka aku masih kebas...Makin aku berkumur2 makin banyak darh yg keluar...Si kakak ngan Jepun dh mula terjerit-jerit panggil abah diorng.." Abah...cuba g tgk ibu kat dlm toilet..banyak darah..."

Abah menjenguk aku sambil dukung Syahir...tetiba Syahir nangis...konon2 rasa bersalah la tu..ceh!Abah letakkan air batu kat bibir aku yg luka utk berhenti kan darah...almost 30 minit baru kebas kat muka aku ilang...abah dh ajak aku g kinik coz muka aku dh pucat...tp aku x nak ... eeeeeeeeeeeee.....takuuuuuuuuuuttt...Bila aku nengok bibir aku kat cermin..luka nya x lah besar sgt..tapi agak dlm...Pastu aku senyum sorang2...dh mcm mulut Anita Sarawak daaaaaaaaaaaaaaaaa......

Gugurnya airmata ibu ....
Si Syahir ni tgh sibuk nak belajar bercakap..kakak2 dia pun join sekali ngajar dia bercakap...dia dh boleh cakap abah , mama , kakak ,adik ,tido..mcm2 lagi. Tapi dia blm blh panggil "ibu".Puas aku ajar...tapi yg keluar dari mulut dia ..."babah"

Kelmarin masa aku tengah sibuk mengira & mengikat envelope. Budak kecik tu sibuklah mengendeng kat tepi meja. Puas dia cuba nk panjat meja tu tp berjaya sebab aku dh simpan semua kerusi bagi mengelakkan dia panjat meja tu.Maybe sebab geram sgt x dpt nk kacau aku , mulut dia mulalah bising.."nak..nak..nakkkkkkkkkkkkkkk!!!!!..dia dh mula menjerit..Tapi aku buat dek je...Abah ngn kakak2 dia juz tolong gelakkan je...

Tetiba..."eeeeeeeee....nak..nak..eeeeeeeeeeeeee.....buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!.....

Semua mata pandang ke arah Syahir...terhenti tangan aku kejap..."Betul ke apa yang ibu dengar abah?" aku tnya abah.." Dia sebut ibu kan?" Abah tanya aku balik..."Yelah..kakak pun dengar dia sebut ibu..Qira dengar x?" kakak pulak menyampuk.Syahir jadik pelik tengok suma orang pandang kat dia..."Adik nak apa?" aku saja umpan dia untuk sebut perkataan keramat tu lagi sekali...

"Adik nakkkkkkk....nakkkkk....ibuuuuuuuuu.....nakkkkk tuuuuuuuuuuuu!!!!!" dia  merengek sambil berguling2 atas lantai...Pantas aku bangun & dukung  then peluk dia ,cium2 pipi dia sampai dia naik heran apsal tetiba je aku gomol dia..Abah juz pandang sambil senyum lebar ..." Good boy!!!" jerit kakak ngan Qira. Ya Allah..x sedar airmata aku mengalir laju ..Dah lama aku tunggu dia sebut perkataan tu ...dulu kakak2 dia senang je nk sebut perkataan tu bila di ajar.Tapi adik ni lewat sikit...tu yg menbuatkan aku sebak bila dia dpt sebut perkataan tu..Dan keesokannya dia mempraktikkan perkataan tu sekerap mungkin...sampai dh bertukar sebutan nya "ibu....ibuuuuuuu..bubuuuuuu....bruuuuu....bruuuuuuu...bruuuuuummmmmm...bruuuuummmmm...pit piiiiiittttt"...terjerit2 budak kecik ni sambil naik keta mainan dia...ha ha ha

April 05, 2011

housewife vs working mother ....

Kes Pertama : Working Mother
Seorang ibu menerima panggilan dari pengasuh anak2nya mengatakan anak dia terjatuh dari tangga dan menerima 4 jahitan di kepala.Beberapa hari kemudian masa ibu tu jemput anak dia kat umah pengasuh , dia tengok kaki anak dia berbalut dengan kain napkin. Bila ditanya ,pengasuh tu ckp kaki anak dia tersepit kat celah rim basikal.Konon nya x teruk , tapi hampir 2 minggu anak dia terlantar di atas katil . Rentetan dari dua kejadian itu anak2 dia jadi trauma dan kerap menangis malam. 

Beberapa bulan kemudian semasa mereka sekeluarga sedang menonton televisyen , keluar la adegan seorang ibu memukul anaknya dengan penyangkut baju . Dan tak semena - mena si anak bersuara " Macam ni lah mak selalu pukul kita kan? " mak tu merujuk kepada pengasuh yang menjaga anak2 si ibu. Apalagi...terkejut besar si ibu.Semakin hari perangai anak2 si ibu semakin menjadi2..sudah pandai mencarut..dan yang paling ketara... cepat marah .

Setiap kali si ibu menjemput anak2nya di rumah pengasuh pasti ada aje cerita yg x enak di dengar. Dan tahap kesihatan anak2 dia pun jadi x menentu.Kejap ok ,kejap demam .Dan kualiti kerja si ibu pun makin menurun sebab x cukup rehat..malam nye kena melayan karenah anak2 , berjaga malam sebab anak2 kurang sihat , macam2 lagi...

Kes Kedua : Housewife
Bangun seawal 5 pagi , kemas umah , sediakan sarapan untuk suami ,siapkan makan tengahari dan macam2 lagi.Bila semua kerja dah selesai.. suami dah pergi kerja , sementara menunggu anak2 bangun tidur , si ibu ni mengadap komputer , layan FB sambil cari peluang kerja secara online.Ops ..lupa lak nak tulis..si ibu ni juga mengasuh anak orang.

Menjelang petang , si ibu mengajar anak2 membaca ,menulis mengira sambil mendodoikan anak kecilnya di dalam buaian . Malam , selepas Maghrib , ibu tu mengajar anak2 dia mengaji dan menghafal ayat - ayat lazim .

Begitulah rutin ibu ni tiap2 hari .Tapi si ibu ni gembira sebab anak2 dia membesar di depan mata Dan apa yang paling mengujakan...anak2 dia boleh membaca , sembahyang dan mengaji atas hasil usaha si ibu tu sendiri dengan bantuan suaminya.

....................................................................................

Kedua2 kes kat atas nih bukan nak membeza-bezakan kebaikan wanita berkerjaya dengan suri rumah rumah sepenuh masa. Tapi hanya sekadar nk share cite tentang cabaran ibu bapa sekarang dalam membesarkan anak- anak. Dengan putaran waktu yang semakin laju , jadual waktu anak2 yang semakin padat , dapatkah kita terapkan nilai kasih sayang dalam keluarga kita? Hmmmmm... pendapat setiap orang berbeza - beza. Jadi tepuk dada ..tanya minda...

p/s : En3 kali ni x merujuk pada sapa2 pun sebab aku adalah ibu dalam 2 kes kat atas.Ramai yang setuju bila aku berhenti kerja dan ramai jugak yang kata aku bodoh . Hmmmmm...entah la...:)

.

.
.

.

.

.

.

.

.
.