Jumlah pengunjung setakat ini .

Google+ Followers

Sokongan korang amat , amat , amatttttt dihargai .... ummmmuuuah!

May 07, 2011

Double Triple Celebration...

Selamat Hari Ibu!!!!!!

Bulan 5 ni mmg banyak tarikh2 bersejarah dalam hidup aku...meh aku nk cite satu2....

Frankly , aku sebenarnya x tahu pun the actual date utk Mother's Day ni..Sebabnya bagi aku ..tiap2 hari aku sambut Mother's Day..yelah..aku rasa dalam seminggu ..almost everyday aku tepon mak..kalau bukan aku yg bercakap..mesti anak2 aku yg berborak ngan wan / atuk diorang..Ada2 je benda yg diorang nak repot...Dulu masa aku blm kawen..bila tiba bulan 5  je..melambak2 lah kek kat dalam peti sejuk..

Mula - mula sambut Mother's Day..
Dulu...kitorang (aku ngn along) yg akn ambik alih duty kt dapur ..Ayah akan bertindak jadi Mr.Penasihat...Nak msk spesel sket lah kononnya...Tapi , yg aku perasaan..menu speselnya...Nasi Ayam jer...Pastu mesti ader acara potong2 kek... 

16 MEI ....Hari Guru pulak...
Ada cite yg aku nk share ngan korang pasal hari guru ni...kalau masa zaman2 aku skolah dulu...aku beli kad atau bunga utk mak..sebab dia pun merupakan cikgu aku dulu...Pastu setiap kali tu jugaklah aku akan join utk buat persembahan kat skolah..Tapi pada tahun 2004....

Aku dapat merasa jugaklah macamana rasa nya di raikan oleh murid2. Dan part yg paling best..of course la masa dpt hadiah...Masa tu aku dh 2 thn mengajar..tapi tahun 2004 ni sambutan nya agak luar biasa sebab itulah tahun terakhir aku mengajar dan pada tahun yg sama jugaklah keta aku penuh dengan hadiah yang aku dapat...dan juga hadiah yg mak dapat...Petang selepas sambutan Hari Guru kat sekolah masing2..aku ngan mak bukak la hadiah2 yg kitorang dpt dari anak2 murid masing2...

Lepas habis bukak suma hadiah...aku pun mula mengira jumlah hadiah yg aku dpt..dan buat pertama kalinya ..aku punya hadiah lebih banyak dari hadiah mak!!! he he  he... Itulah kenangan yg paling aku x leh lupa..sebabnya kitorang berebut almari nk susun hadiah masing2....Memang happening betul....gembira campur sedih sebab lepas tu aku dh x dpt lagi hadiah yg banyak camtu....hu hu hu...

16 MEI...Besday Along Jugak!!!!
Ada satu kenangan yg aku x leh lupa ..yg best dan yg x best...

Kalau x silap aku masa tu aku sekolah rendah...masa musim Piala Thomas...zaman nama Rashid Sidek tengah meletup...

Beberapa hari sebelum besday Along...Satu family tengah excited menonton perlawanan Piala Thomas..masa tu Malaysia masuk Final..tinggal beberapa mata lagi sebelum Malaysia menang...sambil tolong along hidangkan makanan untuk dinner...mata aku ni x lepas dari TV...punyalah excited nk nengok badminton..aku berlari2 anak2 dari dapur ke ruang tamu sambil hidang dinner.Nasib x menyebelahi aku...along dh warning awal2 lantai dapur baru lepas mop..so..sendiri mau ingatlah kan...dia tengah menggoreng ikan...aku ni nak amik jug air kat dalam kabinet yg terletak kat  atas dapur...aku jinjit kaki nk amik jug..tapi ntah macam mana aku terkelicik...dan jatuh..lebih teruk lagi masa aku jatuh tu tangan aku tercapai telinga kuali!!!!

Dalam sekelip mata minyak panas dah landing atas tangan aku...dan suara aku meraung dah memeranjatkan seisi umah..tindakan pantas mak ngan ayah bawa aku g hospital telah menyelamatkan tangan aku dr luka teruk...tapi sebab nk selamatkan aku..tekanan darah mak pulak yang naik ..masa tu dia tengah ngandungkan adik bongsu aku.. Mungkin sebab terperanjat dan penat jaga aku...tapi mak x merungut pun..a few days later..mak sibuk pulak buat preparation utk celebrate besday along dan teacher's day ...ada 2 kek lagi..dan aku meraikan besday diorng dengan tangan yg menggelembung...hi hi hi..

Cite nye x habis lagi tau...beberapa hari lepas tangan aku sembuh...sedang aku membasuh pinggan kat dapur...tangan aku sibuk la menggonyoh cawan2...dan x semena2 ...ada satu gelas yg agak comel ..dan x padan langsung dgn saiz tgn aku...Aku masukkan tangan yang penuh dengan sabun kat dlm gelas tu..dan..."prakkkkkk!!!!!"  gelas tu retak..dan yg paling teruknya..hujung gelas tu dh melekat kt jari telunjuk aku...sambil lelap mata...aku tarik tangan aku keluar dr gelas yg retak tu..."sappppp!!!!!"...aku rasa jari aku ngilu...mula2 takut nk pandang....beberapa saat kemudian aku rasa  pedih yg amat sgt...

"Makkkkkkkkkkk!!!!!!" itulah perkataan pertama yg keluar dr mulut aku bila aku tengok buih sabun dh bertukar jadi kaler merah...dengan perut yang sarat mak basuh tangan aku..dan ternampak lah isi jari aku yg mcm perut ikan yg terbelah...Meraung?..heh...mustahil lah  kalau aku x melontarkan vokal aku yg sumbang nih....Dan mak?...kena darah tinggi lagi sekali...

Dah berbelas tahun berlalu..setiap kali aku tengok parut kat jari kanan aku, insiden tu mcm baru semalam je aku rasa...hmmmmm....

21 June....Pedet Ayah...( SELINGAN )
Sorilah..aku nk selitkan jugak cite adik aku ni walaupun dia lahir bulan 6

Mak sempat buat jemput-jemput ( cekodok ) utk breakfast pagi tu...Masa tu , aku tengok mak relax je....walau pun muka dia dh agak sembab dan tembam...lepas breakfast mak berehat kat dalam bilik..tapi aku pelik apsal ayah asyik keluar ke dalam sambil angkut beg baju mak...x lama pastu aku dengar bunyik motor kat depan umah...wan ngan atuk datang...lepas aku tengok ayah bercakap2 ngn wan..aku  tengok ayah pimpin mak masuk dalam keta.Tanpa fikir panjang aku meluru masuk dlm keta jugak walau pun ditegah oleh along , wan ngn atuk...Aku tau..masa utk mak melahirkan sudah tiba...Aku berkeras nak ikut jugak...Dan itulah pertama kali nya dalam hidup aku menyaksikan macam mana seorang anak keluar dari rahim ibu!!!

Mak selamat melahirkan adik bongsu aku di Hospital Swasta...Dan sebenarnya ..insiden aku menyaksikan peristiwa bersejarah itu adalah sesuatu yg tidak disengajakan kerana masa doktor tengah sibuk2 suruh ayah masuk temankan mak..aku menyusup masuk ikut mak masuk menuju ke labour room...tapi segala2 aku saksikan melalui cermin kaca...

13 MEI....anak sendiri pulak...

Ulangtahun yang ke-4 buat Izma Nurul Syaqira...Bila dah ader anak sendiri..barulah aku 100% faham betapa besar nya pengorbanan seorang ibu...dan x aku nafikan..setiap kali nk bersalin...orang pertama yang aku pohon ampun dan maaf adalah mak aku..Aku tau telah banyak airmata mak gugur kerana aku..Walau beribu kemaafan yang aku pohon mungkin x sama dengan apa yang telah dia lakukan utk menjadikan aku seperti sekarang..Andai dapat di putarkan kembali masa..Aku ingin jadi anak yang menyenangkan hati nya pada masa dulu...

"SELAMAT HARI IBU  BUAT MAK...SEMOGA ALLAH SENTIASA MEMELIHARA KESIHATAN MAK ....ANDAI NYAWA INI BOLEH MENJADI GALANG GANTI , AKU PASTI ITU PUN BELUM CUKUP UNTUK MEMBALAS SEMUA  PENGORBANAN MAK ...."

MA SAYANG MAK....

.

.
.

.

.

.

.

.

.
.