Jumlah pengunjung setakat ini .

Google+ Followers

Sokongan korang amat , amat , amatttttt dihargai .... ummmmuuuah!

December 20, 2011

Dugaan Menimpa Lagi..

Assalamualaikum...

Malam Ahad lepas aku dapat order dr regular customer yg nak beli beberapa bungkus nasi lemak.

Mcm biasalah pagi Isnin jam 2.30 pagi aku dh bgn utk prepare brg2 jualan..Tepat jam 4 pagi hubby pulak bangun utk melakukan rutin2 hariannya menggoreng telur , nuget , ayam dan ikan bilis seterusnya packing semua barang yg dh siap masak utk di bawa turun ke gerai..

Sementara menunggu azan Subuh...
" Ibu jgn lupa packing nasi lemak yg diorng pesan malam tadi " Abah remind kan aku sambil tangan dia ligat mengikat plastik bungkusan bekas mi grg , bihun grg dan nasi grg..Aku juz angguk sambil terus kan kerja2 membersihkan dapur...

Selesai packing semua nasi lemak , aku pun bersiap utk solat dan beberapa minit kemudian aku dh ada kat gerai utk memulakan kerja seperti biasa...Cuaca hari ni sgt sejuk..hujan turun renyai2. Angin yang bertiup membuatkan aku menggigil kesejukan.Aktiviti jualan juga agak perlahan hari ini..Mungkin disebabkan faktor cuaca...dan sedar x sedar aku berniaga hingga hampir waktu tengahari...huh!

Jam 12 tengah hari...
Aku tersenyum hambar mengira hasil jualan hari ini.." Alhamdulillah..biarlah sikit dari x der langsung.." aku memujuk hati sendiri...Aku simpan beg galas dan ambil tuala untuk membersihkan diri...Selesai mandi aku siapkan makan tengah hari dan selesai saja waktu Zohor aku pun masuk ke bilik utk merehatkan badan...

Baru aje mata ni nak terlelap..."Ibu , ada org nak ckp ngan ibu.." Suara halus puteri ke2 membuatkan mata aku separuh terbuka..Dengan malas aku mengambil henpon kat tangan si Jepun...

Aku  : Assalamualaikum....
Kawan : Waalaikumsalam....tgh tidur ke?
Aku   : Ha'ah , baru nak terlelap..Ada apa? - Aku bertanya malas dengan mata yang hampir nak melekat..
Kawan : Aku nak tanya lah..apsal kau jual sambal basi hari ni..
Aku : Hah?!!! - Terbuka luas biji mata aku..Serentak dengan itu hubby berlari masuk ke bilik. Maybe dia terperanjat dengan jeritan aku tadi .

Aku : Macamana pulak boleh basi ?Aku baru je masak sambal tu malam tadi tau...
Kawan : Aku pun hairan gak , x pernah jadi macam ni kan sebelum ni? Habis tu sekarang macam ne?
Aku : Nanti aku bincang ngan abang aku..Tapi apa2 hal pun aku minta maaf ye , besok aku ganti balik nasi lemak kau...

Perbualan tamat..Aku terpinga2 sekejap...Hubby bingkas ke dapur. Aku melompat trurun dari katil membontoti hubby ke dapur..Aku hanya melihat hubby mencedok sambal di dlm periuk dan merasa sambal tu kat hujung lidah..." Masih elok lagilah ibu..Macamana dia kata sambal kita basi? " Kening hubby bagai nak bercantum sambil memandang aku...Aku bingkas capai henpon..Aku nekad utk call semua regular customer aku yg beli makan bersambal pagi tadi..

Hairan!!!!!!

Semua customer yyang aku call mengatakan sambal aku masik OK!!!!

Tapi...sesuatu yang pelik telah berlaku...

Petang itu. sejam selepas aku dapat panggilan tepon , hubby panaskan sambal yang masih banyak berbaki kat dalam periuk...dan..sebaik sahaja api dapur dibuka..buih2 besar macam belon tiba2 keluar dari dasar periuk...seolah2 ada anak ikan tengah bernafas kat dalam periuk tu..Kemudian disertai bau yang meloyakan..

Pantas hubby tutup api..Kami berpandangan sesama sendiri...Hubby cuba nak rasa sambal tu tapi aku menegah..

Penyudahnya malam itu kami nekad utk buang sambal yang dah rosak...Dan aku kerugian 10kg bawang dan 1 kg lada serta 1/2 botol minyak masak..Tapi aku redha...Allah lebih mengetahui...

Dan pagi ni aku masak sambal nasi lemak yang baru dgn mulut dan hati aku x henti2 berselawat serta mohon perlindungan dari Maha Esa....

Alhamdulillah pagi ni..regular customer aku masih sudi membeli di gerai walaupun mulut aku ni x henti2 say " Sorry " kat diorng...dan hasil jualan hari ini juga sangat memberangsangkan..

Terima Kasih Ya Allah...

December 09, 2011

Hujan Oh Hujan....

Secara rasminya en3 kali ni adalah en3 utk aku melepaskan ketensionan, kestressan dan kebengangan ( ampun la ek kalau bahasa agak merapu...he he he ). Ops! lupalak  nak bagi salam...

Assalamualaikum....
Mcm biasa lepas meniaga pagi tadi , kira2 jam 11 pagi aku meneruskan rutin harian di rumah , membasuh bekas2 jualan dan masak utk lunch...pkl 2 lps sumanya beres aku pun mulalah panggil si Bulat n Jepun utk " Landing Time"..membuta lah ! He he he

Nak dijadikan cite..tgh2 sedap ZZZZZzzzzzz.....

Aku buka mata...gelapnya....
Aku bangun dan tgk jam kat hall..." eh baru pkl 3..."
Aku tinjau kt luar tingkap..." Oh hujan rupanya "

Aku senyum sambil garu kepala bila nengok Adik dan Qira bergulung dlm selimut..." Hish tido petang pun nak pakai selimut , bila malam x nk pakai pulak"...aku ngomel dlm hati , sambil masuk ke toilet...

" Abah , hujan2 jgn on PC..kilat.." aku sempat bebel jap kat hubby yang juz jelir lidah  je bila dia dgr aku membebel..."

Beberapa minit kemudian...Selepas kuar dr toilet , dan kononnya nk sambung balik membuta...angin kuat giler berserta dgn petir...

Tetiba aku rasa mcm ada kat tepi pantai....dan serentak tu jugaklah hampir suma tingkap umah aku terbuka...x penah aku nengok keadaan mcm ni...seram siot...

Air hujan mula masuk dlm umah...kelam kabut hubby ttp tingkap , tapi bila tutup, tingkap terbuka balik sebab penutupnya dh patah dek angin kuat td...nk x nak kitorang yg kat dlm umah ni terpaksa tgk kan aje air hujan masuk dlm umah...keadaan tadi sgt menakutkan..langit gelap , kilat memancar2 , petir berdentum mcm bunyi mercun...Adik dan Qira dah berpelukan takut..

Almost 1 jam ....aku , hubby dan anak2 hanya pandang je air hujan yang dah membanjiri umah...

Hingga ke saat aku tulis en3 ni , hubby tgh mengemop lantai dapur yang banjir...mujur jugak brg2 meniaga x basah sbb hubby sempat simpan dalam stor..cuma tingkap bilik stor je yg x rosak sebab terlindung dr angin...

Apa yg paling menyedihkan....suma baju yg aku basuh tapi sempat nk lipat...dan menimbun2 tu tak sempat diselamatkan...habis sumanya basah...waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.........

.

.
.

.

.

.

.

.

.
.