Jumlah pengunjung setakat ini .

Google+ Followers

Sokongan korang amat , amat , amatttttt dihargai .... ummmmuuuah!

January 11, 2011

Tuition Centre To Nursery....

Sudah 11 hari  dalam 2011 . Baru 11 hari tapi sudah macam - macam perkara yang lama dan baru berlaku di persekitaran aku...Jom aku cite satu - satu...

Projek The Biggest Loser...Ceh! Macam bagus je...
Kononnya azam aku thn  ni nak cuba " mengecikkan" badan aku yg memang dah sedia kembang nih..Maka pada pagi Sabtu , 1/1/11...aku telah bangun seawal 5 pagi untuk memulakan langkah membakar kalori dalam badan nih...Cewah..punyalah semangat...aku pandang kiri kanan...sunyi sepi...seram pun ader gak...eeeeee....aku sarung kasut ....tarik nafas dalam2....dan memulakan langkah...kemana?he he he ...

Mula2 aku turun tangga...sampai je kat bawah...aku toleh kiri kanan..okeh..line clear...aku pun jalan pelan2.....1st round ..aku berjaya mengelilingi apartment aku...2nd round..dah mula jalan laju sikit....heart beat aku dah mula laju...peluh jgn cakaplah...dah macam mandi!!!...3rd round..."cikgu....exercise ka"...mak guard naik motor menegur aku..." ni yang den lomah ni.."...aku angguk sambil senyum....sampai kat depan tangga apartment aku....relax jap...amik nafas....fuh...baru nak buka langkah untuk round yg ke-4...tiba - tiba ..."eh, awal keluar Ma , nak kemana ?..jiran tingkat bawah umah aku pulak tegur....tengah sibuk memunggah beg2 sekolah anak2nya ke dalam keta..." nak pergi beli kuih jap , terlupa bawa beg duit lak..." balas aku sambil terus naik tangga...kacau betullah..aku jeling jam di tangan..baru kul 6...awal lagi..."kalau aku pusing seround lagi nih mesti ader yg tegur lagi..." bebel aku sorang2..sudahnya aku turun naik tangga umah aku je...berpeluh gak....

Itulah rutin pertama aku pd hari pertama Tahun Baru...malamnya seluruh badan aku sakit2...dan yang paling aku tak tahan...aku diserang batuk dan sakit pinggang...tapi semangat aku masih belum luntur.....Keesokan paginya...aku buat rutin yang sama...dan malamnya..batuk aku makin menjadi2...sampai aku x boleh bercakap...baru nak bercakap je ..aku batuk..aduh...dada aku rasa terbakar...tapi menjelang pagi...barulah reda....begitulah yang terjadi sehingga 8/1/11...malam tu aku batuk sampai seluruh tempat c'zer aku rasa kebas...dan yang paling teruknya..sampai nk terkucil....pinggang aku sakit sampai aku nak berjalan pun terpaksa membongkok .Akhirnya "Mr.Awang " bawa aku ke klinik...itu pun selepas dia paksa aku...Doktor juz bagi ubat batuk dan pil tahan sakit...Ermmm...aku dah agak...memang itu lah ubat yang dia akan beri...tapi masa di klinik..aku sempat naik kat atas penimbang yang ader kat klinik tu....turun 2kg...he he he ...mampukah aku meneruskan perjuangan yang sering tertunda ni?..


Teacher Shima ~~~~ Ibu Shima 
Tahun ni secara rasminya kelas tusyen aku diisytiharkan  berehat untuk sementara waktu.Oleh sebab anak teruna aku si Bulat tu dah makin aktif ....bukan aktif...hyperactive...menyukarkan aku untuk melakukan proses pengajaran dan pembelajaran. Kebetulan pulak , "mr.awang" sudah bertukar shift kerja...maka segala2 makin sukar...jiran sebelah umah pun telah ditukarkan ke KL...x dapatlah aku tumpangkan anak2 sementara aku mengajar...Maka dengan paksa rela...aku tutup sementara  kelas tusyen. Ramai jugak yg memujuk , tapi aku x nak menanggung risiko...dulu pun ada yg mempertikaikan ..macamana aku boleh mengajar sambil menyusukan Syahir...tapi akhirnya...keputusan peperiksaan yang membuktikan segala-galanya...Alhamdulillah.

Rezeki Allah Taala yang beri....
Mungkin ada hikmahnya jiran aku ditukarkan ke KL , dia ni seorang guru mengaji dan dalam masa yang sama mengasuh kanak2..babysitter lah...maka dia telah menyerahkan semua anak2 asuhannya di bawah jagaan aku...3 org kesemuanya..Agak memenatkan tapi aku seronok. Dari 3 orang anak , kini aku dah ader 6 orang anak...hmmmm...dari gelaran "Teacher Shima" kini "Ibu Shima"



Post a Comment

.

.
.

.

.

.

.

.

.
.