Jumlah pengunjung setakat ini .

Google+ Followers

Sokongan korang amat , amat , amatttttt dihargai .... ummmmuuuah!

December 01, 2010

Suka duka Si Debab...

Banyak benda yg aku lalui semasa zaman kanak2 yg xxxl..

Zaman Sekolah Rendah

Dari darjah 1 sampai darjah 5..jumlah kaki buli yg selalu buat aku malas nak g skolah....x terhitung ramainye...tapi masa tu aku dikira masih bernasib baik coz along ada jadi penyelamat..(dia ni tomboy...) aku ni kononnya adik yg manja lah....(uweeek.....!)sampaikan tali kasut pun dia yg ikatkan...kiter story ckit  psl along aku ni eh...

Nama dia Siti Suhaila .kengkawan dia panggil dia Siti..aktif aktiviti outdoor..masa zaman ni dia wakil N9 dalam volleyball dan badminton...

Aku...aktiviti outdoor? heh...aku pernah jadi goalkeeper utk team handball tapi kejap je...sebabnye..." lu pikir la sendiri ".... ha ha ha ...aku x suka berpanas dan berpeluh...tapi aku aktif indoor..bakat aku telah dihidu oleh Ustazah Muhainum...dia ni adalah org yg bertanggungjawab menaikkan nama aku semasa darjah 3 dan 4..sekolah aku menang 2 tahun berturut2 dalam pertandingan nasyid peringkat daerah...


Darjah 5..(Pertandingan Bercerita Sempena Minggu Bahasa).

Aku mencuba nasib..mana tau aku ada bakat lain plak kan...ayah ngan mak adalah org yg paling excited masa ni...mak jadi tukang karang cite...ayah tukang ajar...." Bawang Putih Bawang Merah " bersungguh2 betul diorng mengajar aku..padahal pertandingan tu antara kelas je...tapi...siapa sangka...beberapa hari sebelum pertandingan aku demam dan sakit tekak...ikut hati nak tarik diri je masa tu tapi mak ngan ayah bg semangat...dan apa yang aku ingat..ayah janji akan datang masa pertandingan tu...

Hari pertandingan...

Sebaik sahaja aku naik ke pentas...telinga aku menangkap suara - suara nakal..." pelan- pelan naik dik..roboh pentas kang..." memang kuang hajo abang2 pengawas tu...rasa mcm nak nangis...tapi aku hayun jugak kaki ni sebaik shj ternampak mak ngan ayah kat belakang dewan....aku kaku untuk beberapa saat...mengumpul kekuatan untuk memulakan cerita...

"BAYANGKAN SEMUA ORANG YANG KAT BAWAH TU BERBOGEL"

Itulah petua yg ayah bagi ..dia tahu aku ni kuat gelak..so bila teringat je tips special ayah tu...aku pun mula tersenyum..Bismillahirahmanirrahimmm..."Betapa...malang nasibku...tiada tempat mengadu...walau kini dah berganti ...seorang ibu..ibu tiri...."Yes...aku berjaya membuat seluruh isi dewan terkedu...

Yang saya hormati saudara pengerusi majlis, para hakim yang bijaksana , para guru dan ibu bapa yang dihormati sekelian..pada hari ini saya akan menyampaikan sebuah cerita yang bertajuk " Bawang Putih Bawang Merah.."..mata aku x lepas dari memandang mak ngan ayah...semua yg diorang ajar selama berminggu2  masih jelas lagi dlm ingatan aku hingga ke hari ini..dan untuk pengetahuan korang ..cerita ni dah jadi cerita wajib aku tiap2 malam buat anak2 aku...he he he ..sebab tu lah aku masih ingat jalan ceritanya..
Post a Comment

.

.
.

.

.

.

.

.

.
.